EP Pevaryl 150 mg hüvelykúp (3x)

Pevaryl 150 mg hüvelykúp (3x)

3 409 Ft

A Pevaryl 150 mg hüvelykúp a hüvely gombás fertőzéseinek kezelésére szolgál. Amennyiben megállapítható, hogy az élesztőgomba fertőzés valamelyik tünete jelentkezik Önnél (hüvelyviszketés, égő érzés, hüvelyi folyás, váladékozás) a készítmény kiváló választás.

Garantáltan biztonságos vásárlás! Részletek.

Mpatika.hu - Garantáltan biztonságos vásárlás

Cikkszám: 402524 ÁFA: 5%
Egységár: 1136.3 Ft/db. Nettó ár: 3246.7 Ft
EP: Egészségpénztárra elszámolható termék
Kategóriák:
Kiemelt kínálatunk
a készlet erejéig

Termékleírás

A Pevaryl 150 mg hüvelykúp a hüvely gombás fertőzéseinek kezelésére szolgál. Amennyiben az élesztőgomba fertőzés valamelyik tünete jelentkezik Önnél (hüvelyviszketés, égő érzés, hüvelyi folyás, váladékozás) és orvosa korábban megállapította, hogy ezeket a tüneteket gombafertőzés okozza, a Pevaryl 150 mg hüvelykúp használatával megszüntetheti a fenti panaszokat.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Mi a hüvelyi gombafertőzés?

A gombás hüvelyi fertőzés, a hüvelyi fertőzések egyik gyakori fajtája. Ezt az állapotot a Candidának nevezett gomba okozza. Még egészséges nők esetében is rendszerint megtalálható a Candida a bőrön, a szájban, az emésztőrendszerben és a hüvelyben. Néha a gomba túlzott mértékben elszaporodik, ennek következménye a hüvelyi fertőzés. Gombás hüvelyi fertőzés az élet majdnem minden szakaszában előfordulhat, leginkább a 18-45 éves korosztálynál jellemző. A fertőzésre különösen hajlamosak azok a nők, akik terhesek, cukorbetegek, antibiotikumot, fogamzásgátlót szednek vagy immunrendszerük legyengült.

A gombás hüvelyi fertőzés tünetei:

  • Hüvelyviszketés (enyhétől az erősig).
  • Sűrű, túrós fehér váladék.
  • Hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés, különösen közösülés során.
  • Kiütés vagy vörösség a hüvely körül.

A fentiektől eltérő hüvelyfolyás, pl. sárgás-zöld vagy halszagú váladék azt jelezheti, hogy Ön nem gombafertőzésben szenved. Ebben az esetben a Pevaryl 150 mg hüvelykúp alkalmazása előtt keresse fel orvosát.

Fontos figyelmeztetés: A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Törzskönyvi szám: OGYI-T-7337/01

Gyártó: Janssen-Cilag

Vonalkód (EAN):  5995700800270

Betegtájékoztató

Pevaryl 150 mg hüvelykúp
ekonazol-nitrát

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
– Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
– További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
– Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
– Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Pevaryl hüvelykúp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Pevaryl hüvelykúp alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Pevaryl hüvelykúpot?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Pevaryl hüvelykúpot tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Pevaryl hüvelykúp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A hüvelykúp a hüvely gombás fertőzéseinek kezelésére szolgál.

Amennyiben az élesztőgomba fertőzés valamelyik tünete jelentkezik Önnél (hüvelyviszketés, égő érzés, hüvelyi folyás, váladékozás) és orvosa korábban megállapította, hogy ezeket a tüneteket gombafertőzés okozza, a Pevaryl hüvelykúp használatával megszüntetheti a fenti panaszokat.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Mi a hüvelyi gombafertőzés?
A gombás hüvelyi fertőzés, a hüvelyi fertőzések egyik gyakori fajtája. Ezt az állapotot a Candidának nevezett gomba okozza.
Még egészséges nők esetében is rendszerint megtalálható a Candida a bőrön, a szájban, az emésztőrendszerben és a hüvelyben. Néha a gomba túlzott mértékben elszaporodik, ennek következménye a hüvelyi fertőzés.
Gombás hüvelyi fertőzés az élet majdnem minden szakaszában előfordulhat, leginkább a 18-45 éves korosztálynál.
A fertőzésre különösen hajlamosak azok a nők, akik terhesek, cukorbetegek, antibiotikumot, fogamzásgátlót szednek vagy immunrendszerük legyengült.

A gombás hüvelyi fertőzés tünetei:
A gombafertőzésnek sok tünete lehet, többek között az alábbiak:
• Hüvelyviszketés (enyhétől az erősig).
• Sűrű, túrós fehér váladék.
• Hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés, különösen közösülés során.
• Kiütés vagy vörösség a hüvely körül.

A fentiektől eltérő hüvelyfolyás, pl. sárgás-zöld vagy halszagú váladék azt jelezheti, hogy Ön nem gombafertőzésben szenved. Ebben az esetben a Pevaryl hüvelykúp alkalmazása előtt keresse fel orvosát.

2. Tudnivalók a Pevaryl hüvelykúp alkalmazása előtt

Ha korábban sohasem tapasztalta a fenti tüneteket, forduljon orvoshoz a Pevaryl hüvelykúp használata előtt. Mivel a Pevaryl hüvelykúp alkalmazási területe a hüvelyi gombafertőzés, más típusú hüvelyfertőzés esetén az orvos állapítja meg a szükséges terápiát.
Amennyiben rendszeresen előfordul, hogy hüvelyi fertőzése van (két hónapon belül visszatér) vagy hüvelyi fertőzése a megfelelő kezelés hatására sem gyógyul könnyen (3 nap alatt), haladéktalanul keresse fel orvosát, hogy ennek okát orvosa kivizsgálhassa és a megfelelő kezelésben részesíthesse.

Ne alkalmazza a Pevaryl hüvelykúpot:
– ha allergiás az ekonazol-nitrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
– A Pevaryl hüvelykúppal együtt egyéb belső vagy külső nemi szervi kezelést nem szabad alkalmazni.
– Ha irritáció vagy túlérzékenység lép fel, a kezelést abba kell hagyni.
– Imidazolokra érzékeny betegek az ekonazol-nitrátra is túlérzékenyek.
– Bármilyen helyi hüvelykezelés csökkenti a fogamzásgátlás hatásosságát (lásd 3. pont).

Gyermekek és serdülők
A Pevaryl hüvelykúp nem javasolt 18 éven aluli gyermekek és serdülők számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

Egyéb gyógyszerek és a Pevaryl hüvelykúp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Amennyiben véralvadásgátló tablettát (pl. warfarin vagy acenokumarol) szed, a készítmény csak orvosi felügyelettel alkalmazható, mivel a Pevaryl hüvelykúp befolyásolhatja a véralvadásgátlók hatását. Orvosa ellenőrizheti a véralvadási értékeket a Pevaryl hüvelykúp alkalmazása során.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség idején a készítmény csak abban az esetben használható, ha orvosa azt az Ön terhessége ismeretében kifejezetten előírta.

Szoptatás esetén a készítmény alkalmazása óvatossággal ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert, hogy a Pevaryl befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell alkalmazni a Pevaryl hüvelykúpot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Pevaryl kizárólag hüvelyi alkalmazásra való, nem szabad szájon át bevéve alkalmazni!
A készítmény ajánlott adagja:
3 egymást követő napon, lefekvéskor fekvő helyzetben 1 hüvelykúpot kell felvezetni a hüvely hátsó faláig, amilyen magasan csak lehet. Utána célszerű 10-15 percig háton fekve maradni. Ez idő alatt a hüvelykúp elfolyósodik és eloszlik a hüvely belső felületén.

• A kezelést a havi vérzés (menstruáció) alatt nem célszerű elkezdeni.
• Ne szakítsa meg a kezelést, ha panaszai a harmadik hüvelykúp alkalmazása előtt elmúlnak. Az eredményes kezelés érdekében mind a 3 hüvelykúpot fel kell használni.
• Lehetőleg mindig este, közvetlenül lefekvés előtt alkalmazza a hüvelykúpot.
• Ne használjon tampont a hüvelykúppal történő kezelés alatt.
• Ha partnere nemi szerve viszket, vörösödik, célszerű lehet a partner egyidejű kezelése is ekonazol tartalmú Pevaryl krémmel az újrafertőződés elkerülése érdekében.
• A külső hüvelyi területet célszerű szárazon tartani, mert a száraz környezet előnytelen a gomba szaporodása szempontjából, ezért fürdőzés vagy úszás után célszerű a nedves fürdőruhát mielőbb szárazra cserélni. Pamut alsónemű használata ajánlott.
• Székelés vagy vizelés után elölről hátrafelé (a hüvelytől a végbélnyílás felé) haladva töröljön.
• Ne alkalmazzon hüvelyöblítést, hacsak orvosa ezt elő nem írta. A hüvelyöblítés megzavarhatja a hüvely bakteriális egyensúlyát.
• A viszketésnek célszerű ellenállni, mert a vakaródzás az irritációt és a fertőzés kiterjedését növelheti.
• Beszélje meg orvosával, ha egyéb gyógyszereket szed. Bizonyos gyógyszerek érzékenyebbé tehetik a hüvelyt a fertőzésekkel szemben.
• 3 napig kerülni kell a nemi érintkezést. A kezelés alatt nem javasolt a diafragma, pesszárium, gumióvszer alkalmazása, mivel ezek anyaga deformálódhat vagy károsodhat, így a fogamzásgátló hatásuk csökkenhet. Ezek a fogamzásgátló eszközök a hüvelykúp hatását befolyásolhatják. Spermaölő fogamzásgátló készítmény alkalmazása esetén konzultáljon a kezelőorvosával, mivel bármilyen helyi hüvelykezelés ezt a típusú fogamzásgátlást hatástalanná teheti.
• A higiéniai szabályok betartása fontos az újrafertőződés megelőzése szempontjából.
• A Pevaryl hüvelykúp nem hagy foltot a fehérneműn.

Idősek (65 éves) kezelésével kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Ha Ön terhes, a Pevaryl hüvelykúp felhelyezése előtt alaposan mosson kezet!

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Pevaryl hüvelykúp nem javasolt 18 éven aluli gyermekek és serdülők számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) mellékhatásokat észleli, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához:
– túlérzékenység (súlyos, azonnali típusú allergiás reakció, például arcduzzanat, alacsony vérnyomás, légzési vagy nyelési nehézség).
– angioödéma (bőrkiütés, a bőr vagy nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata, amely érintheti a kezeket, torkot, szemhéjakat és a külső nemi szerveket).

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
– viszketés
– égő érzés a bőrön

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
– bőrkiütés
– hüvelyi égő érzés

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
– bőrvörösség

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
– csalánkiütés
– bőrgyulladás (kontakt dermatitisz)
– bőrhámlás
– fájdalom az alkalmazás helyén
– érzékenység az alkalmazás helyén
– duzzanat az alkalmazás helyén

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Pevaryl hüvelykúpot tárolni?

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Pevaryl hüvelykúp
– A készítmény hatóanyaga 150 mg ekonazol-nitrát hüvelykúponként.
– Egyéb összetevő: szilárd zsír.

Milyen a Pevaryl hüvelykúp külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér színű, torpedó formájú hüvelykúp enyhe zsír illattal.
3 db hüvelykúp PVC/PE buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Johnson & Johnson Kft.
1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.

Gyártó:
Janssen-Pharmaceutica N.V,
Beerse, Belgium

OGYI-T-7337/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. december

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

A hiteles véleménynyilvánításhoz regisztráció, valamint a regisztrált felhasználói fiókhoz kapcsolódó korábbi termékvásárlás szükséges honlapunkon.

0
0 Ft
Lépj velünk kapcsolatba