Útipatika – a gondtalan nyaralás titka!

A gondtalan nyaralás egyik legfontosabb összetevője a megfelelően összeállított egészségügyi csomag, ismertebb nevén az útipatika.

Manapság a zökkenőmentes nyaraláshoz egyre több, körültekintően átgondolt részlet kapcsolódik. Már a helyszín kiválasztása során olyan aktuális társadalmi problémákat kell figyelembe vennünk, melyek régen fel sem merülhettek volna, továbbá gazdasági helyzetünk is nagy mértékben befolyásolja a lehetséges úti célok sorát. A sikeresen megválasztott úti cél azonban csak fél siker, megfelelő útipatika híján jó eséllyel búcsút mondhatunk a hőn áhított, zavartalan pihenésnek.

Egy minden igényt kielégítő útipatika összeállítása időigényes és aprólékos kutatómunka eredménye, melynek segítségével felkészültek lehetünk arra, hogy saját, családunk, vagy útitársunk egészségét hogyan óvjuk meg, miképp előzzük meg-, illetve kezeljük az esetlegesen kialakuló egészségügyi problémákat. Csapatunk ezért összeállította Számodra a legszükségesebb készítmények- és tudnivalók listáját, melynek segítségével megfelelően felkészülhetsz a nyaralás során esetlegesen felmerülő kellemetlenségekre.

Új-koronavírus járvány (COVID-19)

A világ legtöbb országa újfent kitárta kapuit az utazni vágyók előtt, noha országonként különböző feltételeknek is szükséges lehet megfelelnünk a beutazáshoz. A COVID-19 járvánnyal összefüggésben, az előző évekhez képest, számos új dologgal kell számolnunk utazásaink megkezdése előtt. Mivel a szabályok országonként, egyes helyeken pedig akár tartományonként eltérőek lehetnek, így utazásaink megkezdése előtt mindenképp tájékozódjunk a célországban aktuálisan érvényben lévő biztonsági intézkedésekről, mint pl.:

 • oltottsághoz/teszthez kötött beutazás, valamint a különböző szolgáltatások igénybevételének feltételei
 • maszkviselési kötelezettségek
 • kijárási korlátozások
 • a megfelelő távolságtartásra vonatkozó szabályok

Az aktuálisan érvényben lévő utazási korlátozásokkal, külföldi utazással és a külföldről való hazatéréssel kapcsolatos információkról az alábbi kormányzati honlapon tájékozódhatsz:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu

Fertőzések, vírusok elkerülése (általános higiénia)

Útközben sajnos menthetetlenül rosszabb higiéniai körülményeknek lehetünk kitéve, mint amilyeneket egyébként elvárnánk. Olykor elkerülhetetlen, hogy olyan felületekkel is kénytelenek vagyunk érintkezni, amelyeket előttünk akár több százan megfoghattak. Ilyen esetekben kiváló segítséget nyújthatnak számunkra a különböző kézfertőtlenítő készítmények, illetve törlőkendők, melyek praktikus (táskabarát) kiszereléseit bárhová magunkkal vihetjük, így a személyi higiéniánkat semmilyen körülmények között sem kell feladnunk.

Utazási betegség és időzónaváltás

Az utazás, kirándulás legtöbbünk életében kellemes, izgatott érzéssel párosul, azonban sok esetben az úton töltött idő nem felhőtlen élvezet, hanem kellemetlen tünetekkel járó tortúra is lehet. Az utazási betegségre leginkább a 2 és 12 év közötti gyermekek hajlamosak, ám felnőtt korban is jelenthet nehézséget egy hosszabb autó út, buszos- vagy hajókirándulás. Fontos tehát, hogy már utazás előtt gondoskodjunk a megfelelő utazás előtti készítményről az érintettek számára.

Az időzónák közötti utazás során a testünk biológiai órája nem lesz szinkronban a célállomás helyi idejével, így természetes ciklusa felborul. A szervezet alkalmazkodásának sebessége személyfüggő; egyeseknek több nap kell az átálláshoz, mások szinte meg sem érzik a kellemetlen tüneteket (étvágytalanság, hányinger, fejfájás, enyhe depressziót, álmatlanság, ingerlékenység). A másnéven jetlag, azaz időzónaváltás-szindróma gyors kiküszöbölése érdekében melatonin tartalmú készítmények alkalmazása javasolt.

Fényvédelem és napégés

Nyaraláskor a napvédő készítmények alkalmazása elengedhetetlen! Az üvegházhatás okozta erősödő UV-sugárzás miatt napjainkban már hazánkban is rendkívül fontos odafigyelni, hogy a 10:00 – 15:00 óra közötti napszakban lehetőség szerint ne tartózkodjunk közvetlenül a napon, amennyiben mégis szükséges, úgy a szabad “felületeket” a bőrünk számára legideálisabb napvédő készítményekkel védjük. A terjedő tudatosságnak köszönhetően egyre többen figyelünk oda erre, a nyaralások alkalmával azonban hajlamosak vagyunk fittyet hányni a déli napsugárzás káros hatásaira. Ebben a kimondottan veszélyes időszakban a napon tartózkodva akár 15 perc is elég lehet a súlyos napégés kialakulásához!

Attól függően, hogy milyen a bőrtípusunk és hol nyaralunk rengeteg lehetőségből választhatjuk ki a legmegfelelőbb napvédő készítményt: minél közelebb esik nyaralásunk helyszíne az egyenlítőhöz, annál nagyobb faktorszámú fényvédőre van szükségünk, egyenes arányban bőrünk színének világosságával. Tehát amennyiben a Földközi-tenger környékén nyaralsz és világos a bőrszíned, mindenképpen 50+ faktorszámú készítmény alkalmazása javasolt. Ha a Balaton partján töltöd a nyári vakációt és barna a bőröd, úgy számodra a 20-30 védőfaktorral rendelkező készítmények tökéletes védelmet biztosíthatnak. Kivételt csupán a gyermekek képeznek, az Ő esetünkben minden alkalommal 50+ fényvédő faktorral ellátott készítmények alkalmazása indokolt! Minden esetben szükséges továbbá a felvitel rendszeres ismétlése, ugyanis az izzadás és a fürdés gyorsan roncsolja még a legellenállóbb készítmények védőrétegét is! Amennyiben a megfelelő védekezés ellenére bőrünk mégis kipirosodik, érzékennyé válik az érintésre, súlyosabb esetekben végül feldagad vagy kihólyagosodik, úgy napozás utáni, hűsítő, hidratáló krémekkel kezelhetjük, így enyhítve a tünetekkel járó fájdalmat.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védekezés fontosságát: napjainkban ugrásszerűen nő a melanómás betegek száma, mely az egyik legrosszabbul kezelhető daganattípus, a túlélési esély radikálisan csökken késői felfedezés esetén. A melanóma térnyerése nagyban köszönhető a helytelen napozásnak, bőrünk ugyanis nem felejt, minden egyes leégést “tárol”, azok negatív hatása az évek során összeadódik. Legyünk tehát rendkívül óvatosak!

Rovarok elleni védelem

Lehetőség szerint a legjobb védekezés a megelőzés. Ehhez kiváló alternatívát nyújtanak a különböző rovarriasztó készítmények, azonban fontos, hogy szükség esetén a csípést követő ellátáshoz is legyen megfelelő készítmény a tarsolyunkban. Nem feledkezhetünk meg továbbá az allergiás reakciókról sem, főleg, ha olyan helyre utazunk, ahol a szervezetünk számára eddig ismeretlen rovarok csípésétől is tartanunk kell. Minden esetben legyen nálunk allergia ellenes készítmény, továbbá kalcium az azonnali kezelés megkezdéséhez!

Fájdalom- és lázcsillapítás, megfázás

A leggyakoribb probléma, mely bárkit bármikor érinthet! Csak néhány példa: fej-, hát- vagy derékfájdalom, sportsérülésből adódó rándulás, ficam, stb… Sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy megússzuk fájdalmak nélkül a nyaralást, emiatt nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk fájdalomcsillapító készítmény. Lehetőség szerint többféle is, eltérő hatóanyagokkal a különböző típusú fájdalmak enyhítésére.

Ritkán előforduló, de nem elhanyagolható probléma a megfázás és a vele járó kellemetlen tünetek. Legtöbbször a túlklimatizált helységek és a forróság hirtelen váltakozása okozza, a hőingadozás rendkívül megterhelő szervezetünk számára. Rosszabb esetben akár szív- és érrendszerünk is károsodhat, enyhébb esetben megfázva, ágyban tölthetjük a nyári pihenés hátralévő részét. Általánosan igaz a tény, hogy a külföldön beszerezhető készítmények 99%-a ismeretlen számunkra, ezért célszerű a megfázással járó összes kellemetlen tünet ellen hazai, már jól bevált készítményekkel felkészülni: komplex megfázás elleni szerekorrcseppek és orrspray-ektorokfájás elleni készítményekköptetők, valamint köhögéscsillapítók formájában. Súlyosabb esetben szükségünk lehet lázmérőre és lázcsillapító készítményekre is.

Hányás, hasmenés, székrekedés és emésztési panaszok

Sajnos a címben szereplő kellemetlenségek bármikor előfordulhatnak és rövid-, de akár hosszútávra is ellehetetleníthetik nyaralásunkat. Mindig legyen nálunk hányás-, hasmenés– és székrekedés elleni készítmény, továbbá egy emésztést elősegítő is, mivel a segítségükkel jó esetben néhány óra alatt úrrá tudunk lenni az “emésztőrendszeri vészhelyzeten”. Nagy segítséget jelenthetnek még a különböző probiotikumok is, az együttes alkalmazás még gyorsabb regenerációt eredményez mindegyik említett esetben! Gyomorégési hajlam esetén útipatikánk elengedhetetlen része kell, hogy legyen a számunkra legmegfelelőbb savlekötő készítmény is. Ha ismeretlen, távoli helyen nyaralunk, lehetőség szerint kerüljük a helyi specialitásokat, illetve tájékozódjunk az ivóvíz fogyaszthatóságáról!

Kisebb sebek és sérülések ellátása

Egy-egy kisebb baleset bármikor előfordulhat, főleg ismeretlen terepen, kisebb gyermek társaságában, ezért nem árt felkészülni az esetlegesen gyors ellátást igénylő sérülések kezelésére. Fontos, hogy legyen nálunk valamilyen fertőtlenítő-, hámosító– és sebkezelő készítmény, továbbá kötszer és ragtapasz is. Nagy hasznát vehetjük egy apró vágóeszköznek is, mely azonnal kéznél van a csomagban, így sok kellemetlenségtől óvhat meg minket az ellátás során.

Intim higiénia és nemi élet

Az intim területek védelme kiemelten fontos! Nyaralásunk során testünk rengeteg kórokozóval találkozik, ezért folyamatosan készen kell állnunk az általuk okozott kellemetlenségek azonnali leküzdésére. Minden esetben vigyünk magunkkal hüvelygomba elleni-, továbbá a hüvelyflórát támogató készítményeket, de ne feledkezzünk meg az intim higiéniát biztosító törlőkendőkről és mosakodókról sem.

Távol az otthontól előfordulhat, hogy a gátlásosságunk, mint “védelmi rendszerünk” könnyebben áttörhető. Az egyéjszakás kalandok száma a nyaralások során kiugróan magas és legtöbbször ismeretlen partnerrel történik. Mindig használjunk óvszertA nemkívánatos terhességen túl a nemi betegségek ellen is a leghatékonyabb védelmet biztosítja! Ne feledjük továbbá azt sem, hogy a nemi betegségek legnagyobb része nem csak hagyományos-, hanem orális közösüléssel is terjed! Sajnos egy-egy ilyen alkalom során az is előfordulhat, hogy herpesz jelenik meg az ajkunkon. Az egyrészt fájdalmas, másrészt optikailag sem igazán kellemes látványt nyújtó elváltozás mielőbbi kezelése érdekében jó, ha van nálunk herpesz vírus elleni antivirális készítmény.

Menstruációs panaszok és görcsoldás

Legyen szó akár menstruációs-, gyomor-, vagy migrénes görcsökről, a lüktető, pulzáló fájdalom könnyedén le tud venni minket a lábunkról. Amennyiben fokozott hajlamunk van rá mindig legyen nálunk görcsoldó készítmény, de azok számára is ajánlott, akik általánosan nem szenvednek a problémától, mivel az ismeretlen környezeti hatások náluk is előidézhetik a különféle görcsök kialakulását. Ha a menstruációnkkal azonos időben nyaralunk, csomagunk tartalmazzon betéteket és/vagy tamponokat, valamint a leggyakoribb, menstruációs panaszok ellen hatékony készítményeket is.

További tanácsaink

 • A rendszeresen szedett gyógyszerekből a napokra kiszámolt, szükséges mennyiségnél mintegy harmadával többet vigyél magaddal. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül időben hazautazni, fontos, hogy rendelkezésre álljon elegendő mennyiségű tartalék.
 • Sok esetben ugyanazon hatóanyag különféle gyógyszerformái állnak rendelkezésre. Útipatikánál különösen megfontolandó a választott gyógyszerforma! Lázcsillapítás céljára – amennyiben a beteg életkora ezt megengedi, azaz nem csecsemőről van szó – célszerű tablettát/kapszulát tenni az útipatikába kúpok helyett, mivel ez utóbbiak magasabb hőmérsékleten elfolyósodhatnak, felhasználásra alkalmatlanná válhatnak. Amennyiben lehetséges, forró italporok helyett is célszerű az útipatikába tablettákat/kapszulákat választani, mivel a vízforralás nem minden esetben könnyen kivitelezhető.
 • A folyékony vagy géles, krémes állagú készítményeket külön zacskóba helyezve ajánlott szállítani, hogy a csomagolás törése vagy sérülése esetén se folyjanak ki és okozzanak kárt.
 • Bármennyire is helyszűkével kell számolni, a gyógyszerek betegtájékoztatói mindig legyenek a gyógyszer mellett, mivel szükség esetén abból lehet tájékozódni az adagolásról, esetleges mellékhatásokról, illetve minden további, fontos információról.
 • Az extrém magas hőmérséklet a gyógyszerek minőségromlásához vezethet. Magas hőmérsékleten a hatóanyagok jelentős része elbomlik, és toxikus származékok is keletkezhetnek. Soha nem szabad sugárzó hőnek kitenni a gyógyszereket vagy az azt tartalmazó táskát!
 • Amennyiben szükséges hűtőszekrényben tárolandó gyógyszer szállítása, speciális, jégakkus táskákban, hűtőtáskában kell őket szállítani.
 • A nyaralóhelyre megérkezve minél hamarabb gyermekektől elzárt, hűvös, száraz helyre kell elhelyezni az útipatikát. A hűtőszekrényben tartandó készítményeket hideg helyre kell tenni.
 • Repülőutak alkalmával a kézipoggyászban legyenek a gyógyszerek, mert egy poggyászeltűnés miatt előfordulhat, hogy néhány napig nem állnak rendelkezésre a készítmények.
 • Az utazás előtt tájékozódni kell a célország, város, nyaralóhely stb. orvosi ellátásáról. Legyen felírva a szükséghelyzetben hívható mentő, orvos, taxi telefonszáma.
 • Külföldre történő utazáskor a rendszeresen szedett gyógyszerek hatóanyagának a neve és a dózisa legyen felírva, mert nem biztos, hogy külföldön is ugyanazon a márkanéven vásárolható meg a gyógyszer, mint Magyarországon.
 • Külföldi utazás előtt (különösen távoli, egzotikus úti célok előtt) legalább három hónappal a háziorvossal egyeztetni kell a szükséges és választható védőoltásokról, illetve az oltási rendről. Az oltási bizonyítványt mindig vigyük magunkkal az útra.
 • Ne hanyagoljuk el a betegség- és balesetbiztosítást sem, amely komoly segítséget nyújthat a bajban.
 • Amennyiben gyermekeinkkel utazunk a költséghatékonyság legjobb módja, ha útipatikánk készítményeit igyekszünk úgy kiválasztani, hogy azok gyermekek és felnőttek számára egyaránt alkalmazhatóak legyenek.
 • Kábítószer és pszichotróp hatóanyag-tartalmú gyógyszerek (ide tartoznak egyes antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek, valamint a daganatos betegségekhez társuló fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények) esetén a határ átlépésekor a hatályos vámszabályok szerint a nemzetközi előírásoknak megfelelő igazolás szükséges. A kábítószernek és pszichotróp anyagnak minősülő hatóanyagokat tartalmazó, Magyarországon törzskönyvezett gyógyszerkészítmények aktuális listáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (https://www.ogyei.gov.hu) teszi közzé.

Bízunk benne, hogy jelen összefoglalónk segítségével hozzájárulhatunk a gördülékeny, nehézségektől mentes nyaralásodhoz. Amennyiben szeretnél otthonod kényelméből felkészülni az utazásra, úgy honlapunkon a legtöbb (csomagküldés útján is értékesíthető) útipatikai készítményt kedvező áron vásárolhatod meg. Ehhez nem kell mást tenned, mint, hogy cikkünkben a zölddel kiemelt kifejezésekre kattintva áttekinted az adott termékkategóriáink választékát, ezt követően kiválasztod a Számodra legmegfelelőbb készítményeket és a hagyományos módon véglegesíted a megrendelést. Ne feledd továbbá azt sem, hogy nálunk 17 990 Ft vásárlási érték felett bármely szállítási mód választása esetén (GLS – Házhozszállítás, GLS – CsomagPont és Automata, valamint PostaPont és Csomagautomata) ingyenes kiszállítással, valamint további kezelési költségek nélkül veheted át csomagod annak súlyától függetlenül egész Magyarország területén. 

Minden Kedves Felhasználónknak kellemes nyári pihenést és felhőtlen szórakozást kívánunk!