Útipatika – a gondtalan nyaralás titka!

Manapság a zökkenőmentes nyaraláshoz egyre több, körültekintően átgondolt részlet kapcsolódik. Már a helyszín kiválasztása során olyan aktuális társadalmi problémákat kell figyelembe vennünk, melyek régen fel sem merültek volna, továbbá gazdasági helyzetünk is nagy mértékben befolyásolja a lehetséges desztinációk sorát. A sikeresen megválasztott úti cél azonban csak fél siker, megfelelő útipatika híján jó eséllyel búcsút mondhatunk a hőn áhított, zavartalan pihenésnek. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb területeket, hogy a lehető legnagyobb biztonságban érezd magad és az egészséged az utazás során:

Napvédelem

Nyaraláskor a napvédő készítmények alkalmazása elengedhetetlen! Az üvegházhatás okozta erősödő UV-sugárzás miatt napjainkban már hazánkban is rendkívül fontos odafigyelni, hogy a 10:00 – 15:00 óra közötti napszakban lehetőség szerint ne tartózkodjunk közvetlenül a napon, amennyiben mégis szükséges, úgy a szabad “felületeket” a bőrünk számára legideálisabb napvédő készítményekkel védjük. A terjedő tudatosságnak köszönhetően egyre többen figyelünk oda erre, a nyaralások alkalmával azonban hajlamosak vagyunk fittyet hányni a déli napsugárzás káros hatásaira. Attól függően, hogy milyen a bőrtípusunk és hol nyaralunk rengeteg lehetőségből választhatjuk ki a legmegfelelőbb napvédő készítményt: minél közelebb esik nyaralásunk helyszíne az egyenlítőhöz, annál nagyobb faktorszámú fényvédőre van szükségünk, egyenes arányban bőrünk színének világosságával. Tehát amennyiben a Földközi-tenger környékén nyaralsz és világos a bőrszíned, mindenképpen 50+ faktorszámú készítmény alkalmazása javasolt. Ha a Balaton partján töltöd a nyári vakációt és barna a bőröd, úgy számodra a 20-30 védőfaktorral rendelkező készítmények tökéletes védelmet biztosítanak. Kivételt csupán a gyermekek képeznek, az Ő esetünkben minden alkalommal 50+ fényvédő faktorral ellátott készítmények alkalmazása indokolt! Minden esetben szükséges továbbá a felvitel rendszeres ismétlése, ugyanis az izzadás és a fürdés gyorsan roncsolja még a legellenállóbb készítmények védőrétegét is! Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védekezés fontosságát: napjainkban ugrásszerűen nő a melanómás betegek száma, mely az egyik legrosszabbul kezelhető daganattípus, a túlélési esély radikálisan csökken késői felfedezés esetén. A melanóma térnyerése nagyban köszönhető a helytelen napozásnak, bőrünk ugyanis nem felejt, minden egyes leégést “tárol”, azok negatív hatása az évek során összeadódik. Legyünk óvatosak!

Kisebb sebek és sérülések ellátása

Egy-egy kisebb baleset bármikor előfordulhat (főleg ismeretlen terepen), ezért nem árt felkészülni az esetleges gyors ellátásra. Fontos, hogy legyen nálunk valamilyen fertőtlenítő-, hámosító– és sebkezelő készítmény, továbbá kötszer és ragtapasz is. Nem árt, ha egy apró vágóeszköz is azonnal kéznél van a csomagban, sok kellemetlenségtől óvhat meg minket az ellátás során.

Rovarok elleni védelem

Lehetőség szerint a legjobb védekezés a megelőzés. Ehhez kiváló alternatívát nyújtanak a különböző rovarriasztó készítmények, azonban fontos, hogy szükség esetén a csípést követő ellátáshoz is legyen megfelelő készítmény a tarsolyunkban. Nem feledkezhetünk meg továbbá az allergiás reakciókról sem, főleg ha olyan helyen vagyunk, ahol a szervezetünk számára eddig ismeretlen rovarok csípésétől is tartanunk kell. Minden esetben legyen nálunk allergia ellenes készítmény, továbbá kalcium az azonnali kezelés megkezdéséhez!

Hányás, hasmenés, székrekedés és emésztés

Sajnos a címben szereplő kellemetlenségek bármikor előfordulhatnak és rövid-, de akár hosszútávra is ellehetetleníthetik nyaralásunkat. Mindig legyen nálunk hányás-, hasmenés– és székrekedés elleni készítmény, továbbá egy emésztést elősegítő is, mivel a segítségükkel jó esetben néhány óra alatt úrrá tudunk lenni az “emésztőrendszeri vészhelyzeten”. Nagy segítséget jelenthetnek még a különböző probiotikumok is, az együttes alkalmazás még gyorsabb regenerációt eredményez mindegyik említett esetben! Gyomorégési hajlam esetén útipatikánk elengedhetetlen része kell, hogy legyen a számunkra legmegfelelőbb savlekötő készítmény is. Ha ismeretlen, távoli helyen nyaralunk, lehetőség szerint kerüljük a helyi specialitásokat, illetve tájékozódjunk az ivóvíz fogyaszthatóságáról!

Görcsoldás

Legyen szó akár menstruációs-, gyomor-, vagy migrénes görcsökről, a lüktető, pulzáló fájdalom könnyedén le tud venni minket a lábunkról. Amennyiben fokozott hajlamunk van rá mindig legyen nálunk görcsoldó készítmény, de azok számára is ajánlott, akik általánosan nem szenvednek a problémától, mivel az ismeretlen környezeti hatások náluk is előidézhetik a különféle görcsök kialakulását.

Menstruációs panaszok, hüvelygomba és intim higiénia

Az intim területek védelme kiemelten fontos! Nyaralásunk során testünk rengeteg kórokozóval találkozik, ezért folyamatosan készen kell állnunk az általuk okozott kellemetlenségek azonnali leküzdésére. Minden esetben vigyünk magunkkal hüvelygomba elleni-, továbbá a hüvelyflórát támogató készítményeket, de ne feledkezzünk meg az intim higiéniát biztosító törlőkendőkről és mosakodókról sem. Ha a menstruációnkkal azonos időben nyaralunk, csomagunk tartalmazzon betéteket és/vagy tamponokat, valamint a leggyakoribb, menstruációs panaszok ellen hatékony készítményeket is.

Általános higiénia

Az utazás során gyakran kerülhetünk olyan szituációba, amikor nem állnak rendelkezésünkre megfelelő körülmények az általános higiéniánk biztosítására (pl. étkezés előtti kézmosáshoz). Ilyen esetekben kiváló helyettesítők a különböző, vizet nem igénylő kézfertőtlenítő készítmények, illetve az általános törlőkendők is.

Fájdalomcsillapítás

A leggyakoribb probléma! Fáj a fejünk, a derekunk, esetleg sportsérülést szenvedtünk. Szinte elkerülhetetlen, hogy megússzuk fájdalmak nélkül a nyaralást, emiatt nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk fájdalomcsillapító készítmény, lehetőleg több is, eltérő hatóanyagokkal.

Megfázás

Ritkán előforduló, de nem elhanyagolható probléma. Legtöbbször a túlklimatizált helységek és a forróság hirtelen váltakozása okozza, az óriási hőingadozás rendkívül megterhelő szervezetünk számára. Rosszabb esetben akár szív- és érrendszerünk is károsodhat, enyhébb esetben megfázva, ágyban tölthetjük a nyári pihenés hátralévő részét. Általánosan igaz a tény, hogy a külföldön beszerezhető készítmények 99% ismeretlen számunkra, ezért célszerű a megfázással járó összes kellemetlenség ellen hazai munícióval készülni: komplex megfázás elleni szerek vagy lázcsillapítók, lázmérők, torokfájás elleni készítmények, orrcseppek és orrsprayek, köptetők, valamint köhögéscsillapítók.

Időzóna

Az igazán távoli, egzotikus helyek több időzónát átszelve közelíthetők meg egy hosszú repülőút során. Az ilyen utazás mindig megterhelő, könnyedén felborítja szervezetünk megszokott alvási periódusát. A kellemetlen panaszok áthidalására melatonin tartalmú készítmény alkalmazása javasolt.

Nemi élet és herpesz

Távol az otthontól előfordulhat, hogy a gátlásosságunk, mint “védelmi rendszerünk” könnyebben áttörhető. Az egyéjszakás kalandok száma a nyaralások során kiugróan magas és legtöbbször ismeretlen partnerrel történik. Mindig használjunk óvszert! A nemkívánatos terhességen túl a nemi betegségek ellen is a leghatékonyabb védelmet biztosítja! Ne feledjük továbbá azt sem, hogy a nemi betegségek legnagyobb része nem csak hagyományos-, hanem orális közösüléssel is terjed! Sajnos egy-egy ilyen alkalom során az is előfordulhat, hogy herpesz jelenik meg az ajkunkon. Az egyrészt fájdalmas, másrészt optikailag sem igazán kellemes látványt nyújtó elváltozás ellen jó, ha van nálunk herpesz vírus elleni antivirális készítmény.

További tanácsaink

 • A rendszeresen szedett gyógyszerekből a napokra kiszámolt, szükséges mennyiségnél mintegy harmadával többet vigyél magaddal. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül időben hazautazni, fontos, hogy rendelkezésre álljon elegendő mennyiségű tartalék.
 • Sok esetben ugyanazon hatóanyag különféle gyógyszerformái állnak rendelkezésre. Útipatikánál különösen megfontolandó a választott gyógyszerforma! Lázcsillapítás céljára – amennyiben a beteg életkora ezt megengedi, azaz nem csecsemőről van szó – célszerű tablettát/kapszulát tenni az útipatikába kúpok helyett, mivel ez utóbbiak magasabb hőmérsékleten elfolyósodhatnak, felhasználásra alkalmatlanná válhatnak. Amennyiben lehetséges, forró italporok helyett is célszerű az útipatikába tablettákat/kapszulákat választani, mivel a vízforralás nem minden esetben könnyen kivitelezhető.
 • A folyékony vagy géles, krémes állagú készítményeket külön zacskóba helyezve ajánlott szállítani, hogy a csomagolás törése vagy sérülése esetén se folyjanak ki és okozzanak kárt.
 • Bármennyire is helyszűkével kell számolni, a gyógyszerek betegtájékoztatói mindig legyenek a gyógyszer mellett, mivel szükség esetén abból lehet tájékozódni az adagolásról, esetleges mellékhatásokról, illetve minden további, fontos információról.
 • Az extrém magas hőmérséklet a gyógyszerek minőségromlásához vezethet. Magas hőmérsékleten a hatóanyagok jelentős része elbomlik, és toxikus származékok is keletkezhetnek. Soha nem szabad sugárzó hőnek kitenni a gyógyszereket vagy az azt tartalmazó táskát!
 • Amennyiben szükséges hűtőszekrényben tárolandó gyógyszer szállítása, speciális, jégakkus táskákban, hűtőtáskában kell őket szállítani.
 • A nyaralóhelyre megérkezve minél hamarabb gyermekektől elzárt, hűvös, száraz helyre kell elhelyezni az útipatikát. A hűtőszekrényben tartandó készítményeket hideg helyre kell tenni.
 • Repülőutak alkalmával a kézipoggyászban legyenek a gyógyszerek, mert egy poggyászeltűnés miatt előfordulhat, hogy néhány napig nem állnak rendelkezésre a készítmények.
 • Az utazás előtt tájékozódni kell a célország, város, nyaralóhely stb. orvosi ellátásáról. Legyen felírva a szükséghelyzetben hívható mentő, orvos, taxi telefonszáma.
 • Külföldre történő utazáskor a rendszeresen szedett gyógyszerek hatóanyagának a neve és a dózisa legyen felírva, mert nem biztos, hogy külföldön is ugyanazon a márkanéven vásárolható meg a gyógyszer, mint Magyarországon.
 • Külföldi utazás előtt (különösen távoli, egzotikus úti célok előtt) legalább három hónappal a háziorvossal egyeztetni kell a szükséges és választható védőoltásokról, illetve az oltási rendről. Az oltási bizonyítványt mindig vigyük magunkkal az útra.
 • Ne hanyagoljuk el a betegség- és balesetbiztosítást sem, amely komoly segítséget nyújthat a bajban.
 • Amennyiben gyermekeinkkel utazunk a költséghatékonyság legjobb módja, ha útipatikánk készítményeit igyekszünk úgy kiválasztani, hogy azok gyermekek és felnőttek számára egyaránt alkalmazhatóak legyenek.
 • Kábítószer és pszichotróp hatóanyag-tartalmú gyógyszerek (ide tartoznak egyes antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek, valamint a daganatos betegségekhez társuló fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények) esetén a határ átlépésekor a hatályos vámszabályok szerint a nemzetközi előírásoknak megfelelő igazolás szükséges. A kábítószernek és pszichotróp anyagnak minősülő hatóanyagokat tartalmazó, Magyarországon törzskönyvezett gyógyszerkészítmények aktuális listáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (https://www.ogyei.gov.hu) teszi közzé.

Bízunk benne, hogy jelen összefoglalónk segítségével hozzájárulhatunk a gördülékeny, nehézségektől mentes nyaralásodhoz. Amennyiben szeretnéd, honlapunkon az összes útipatikai készítményt kedvező áron megvásárolhatod, ehhez nem kell mást tenned, mint hogy cikkünkben a zölddel kiemelt kifejezésekre kattintva áttekinted az adott termékkategóriáink választékát, ezt követően kiválasztod a számodra legmegfelelőbb készítményeket és a hagyományos módon véglegesíted a megrendelést. Ne feledd továbbá azt sem, hogy az ország bármely PostaPontján és Csomagautomatájából 9 990 Ft vásárlási érték felett szállítási- és kezelési költségek nélkül veheted át csomagod annak súlyától függetlenül, valamint 12 990 Ft vásárlási érték felett házhoz (pl.: otthonra, munkahelyre, stb.) is ingyen szállítunk! 

nyaralas

Minden Kedves Felhasználónknak kellemes nyári pihenést és felhőtlen szórakozást kívánunk!