EP Otrivin Komplex 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray (10ml)

Otrivin Komplex 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray (10ml)

3 169 Ft

Az Otrivin Komplex 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray egy kombinációs gyógyszerkészítmény, mely két különböző hatóanyagot tartalmaz. Az egyik hatóanyag az orrfolyás csökkentésében nyújt segítséget, míg a másik megszünteti az orrdugulást.

Garantáltan biztonságos vásárlás! Részletek.

Mpatika.hu - Garantáltan biztonságos vásárlás

Cikkszám: 114254 ÁFA: 5%
Egységár: 316.9 Ft/ml Nettó ár: 3018.2 Ft
EP: Egészségpénztárra elszámolható termék
Kiemelt kínálatunk
a készlet erejéig

Termékleírás

Az Otrivin Komplex 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray egy kombinációs gyógyszerkészítmény, mely két különböző hatóanyagot tartalmaz. Az egyik hatóanyag az orrfolyás csökkentésében nyújt segítséget, míg a másik megszünteti az orrdugulást.

Az Otrivin Komplex 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray a náthával, meghűléssel összefüggésben kialakuló orrdugulás és a hozzá társuló orrfolyás kezelésére szolgál.

Fontos figyelmeztetés: A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20972/01

Gyártó: Novartis Consumer Health

Vonalkód (EAN):  5997371702822

Betegtájékoztató

Otrivin Komplex 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray
xilometazolin-hidroklorid/ipratropium-bromid

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
– Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
– További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
– Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont
– Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer az Otrivin Komplex 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray (továbbiakban Otrivin Komplex oldatos orrspray) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Otrivin Komplex oldatos orrspray alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni az Otrivin Komplex oldatos orrsprayt?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Otrivin Komplex oldatos orrsprayt tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer az Otrivin Komplex oldatos orrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Otrivin Komplex oldatos orrspray egy kombinációs gyógyszerkészítmény, mely két különböző hatóanyagot tartalmaz. Az egyik hatóanyag az orrfolyás csökkentésében nyújt segítséget, míg a másik megszünteti az orrdugulást.

Az Otrivin Komplex oldatos orrspray a náthával, meghűléssel összefüggésben kialakuló orrdugulás és a hozzá társuló orrfolyás kezelésére szolgál.

2. Tudnivalók az Otrivin Komplex oldatos orrspray alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Otrivin Komplex oldatos orrsprayt
– 18 év alatti gyermekeknél, mivel a hatásos és biztonságos alkalmazásra vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő adat.
– ha allergiás (túlérzékeny) a xilometazolin hidrokloridra vagy az ipratropium bromidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
– ha allergiás az atropinra vagy bármely hasonló anyagra, pl. a hioszciaminra vagy a szkopolaminra.
– ha az orrán keresztül végzett műtéti beavatkozás során eltávolították az agyalapi mirigyét.
– ha orron vagy a szájon keresztül végzett agyműtéte volt.
– ha zöld hályogban szenved (emelkedett nyomás a szemben).
– ha kifejezett orrszárazsága van (gyulladásos orrszárazság, rinitisz szikka).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Otrivin Komplex oldatos orrspray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiak valamelyikében szenved:
– Szívbetegség (például hosszú QT szindróma)
– Emelkedett vérnyomás
– Cukorbetegség
– Pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis)
– Vizelési zavar és/vagy prosztata megnagyobbodás
– Zöld hályog (zártzugú glaukóma)
– Orrvérzésre való hajlam
– Bélelzáródás (a vékonybélben)
– Cisztikus fibrózis
– Nagy mennyiségű adrenalin- és noradrenalin termelést előidéző, a mellékvese jóindulatú daganatos megbetegedése (feokromocitóma) vagy adrenalin- és noradrenalin érzékenység, mely szédülést, remegést, gyors szívverést, magas vérnyomást vagy álmatlanságot eredményezhet.

Azonnali túlérzékenységi (allergiás) reakció is kialakulhat. Ez jelentkezhet fokozódó bőrgyulladással kísért viszkető, vörös kiütésekkel (urtikária), nehézlégzéssel vagy beszéd-, illetve nyelési nehézséggel az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata miatt. Ezek a tünetek jelentkezhetnek külön-külön is, vagy mint súlyos allergiás reakció, együttesen is. Amennyiben Ön ezeket a tüneteket észleli, azonnal hagyja abba a készítmény alkalmazását (lásd 4. fejezet).

A kezelés időtartama nem haladhatja meg a 7 napot. Ha tünetei továbbra is fennállnak, forduljon kezelőorvosához. A készítmény hosszantartó vagy túlzott alkalmazása következményeként visszatérhet vagy súlyosbodhat az orrdugulás és az orrnyálkahártya duzzanata.

Figyeljen arra, hogy az orrsprayt ne permetezze a szemébe vagy a szemkörnyék területére. Amennyiben ez megtörténik, hideg vízzel alaposan mossa ki a szemét. Ebben az esetben a látása átmenetileg homályossá, a szeme irritálttá, fájdalmassá és pirossá válhat. Keresse fel kezelőorvosát, ha ezeket a tüneteket észleli. Zártzugú glaukóma esetén a tünetei súlyosbodhatnak.

Gyermekek és serdülők
Az Otrivin Komplex oldatos orrspray alkalmazása nem javasolt gyermekek vagy 18 év alatti serdülők számára, mert a hatásosságra és biztonságosságra vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Egyéb gyógyszerek és az Otrivin Komplex oldatos orrspray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy jelezze az alábbi gyógyszerek szedését:
– MAO gátlók (depresszió kezelésére használt gyógyszerek). Ha jelenleg vagy az elmúlt 2 hétben ilyen gyógyszereket szedett, a vérnyomása veszélyes mértékben megnövekedhet,
– Triciklikus és tetraciklikus antidepresszánsok, ha jelenleg vagy az elmúlt 2 hétben ilyen gyógyszereket szedett,
– Utazási betegségben alkalmazott gyógyszerek (antikolinerg anyagokat tartalmazó gyógyszerek),
– Bélbetegségek során használt gyógyszerek (különösen a rendellenes bélmozgás kezelésére használt gyógyszerek), (antikolinerg anyagokat tartalmazó gyógyszerek).

Mielőtt elkezdené alkalmazni az Otrivin Komplex oldatos orrsprayt, keresse fel kezelőorvosát, ha Ön a fent említett gyógyszerek bármelyikét szedi.

Terhesség és szoptatás
Az Otrivin Komplex oldatos orrspray a terhesség ideje alatt nem alkalmazható, kivéve, ha kezelőorvosa ezt tanácsolja Önnek.
A szoptatás időszaka alatt az Otrivin Komplex oldatos orrspray nem alkalmazható, kivéve akkor, ha a kezelőorvosa úgy dönt, hogy a kezelés előnyei meghaladják a magzatra gyakorolt lehetséges kockázatok mértékét.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Látászavarokat (homályos látás, pupillatágulat), szédülést és fáradtságot jelentettek az Otrivin Komplex oldatos orrspray használatával kapcsolatban. Amennyiben Önnél is jelentkeznek ezek a tünetek, ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket és ne végezzen olyan tevékenységeket, ahol ezek a tünetek önmagára vagy másokra veszélyt jelenthetnek.

3. Hogyan kell alkalmazni az Otrivin Komplex oldatos orrsprayt?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek: 1 befúvás mindkét orrnyílásba szükség szerint, legfeljebb napi 3 alkalommal, legfeljebb 7 napon keresztül. Hagyjon legalább 6 órát eltelni két adag alkalmazása között. Ne lépje túl a napi 3 befúvást orrnyílásonként.

Amint a tünetei mérséklődnek, akár 7 napnál korábban is, hagyja abba a kezelést, a mellékhatások kockázatának minimálisra csökkentése érdekében.

Ha úgy véli, hogy túl erős vagy túl gyenge az Otrivin Komplex oldatos orrspray hatása az alkalmazás során, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Az alkalmazás módja:
• Az oldatos orrspray használata előtt minden esetben fújja ki az orrát.
• Távolítsa el a védőkupakot.
• Ne vágja le a szórófej tetejét. Az adagoló orrspray a használat előtti feltöltésre kész állapotban van.

• Az első alkalmazás előtt a pumpa négyszeri lenyomásával töltse fel az adagoló pumpát. Normál körülmények között, a feltöltést követően, a pumpa a szokásos napi kezelési időszakok alatt töltve marad. Amennyiben nem távozik permet a pumpa megnyomására vagy legalább 6 napon keresztül nem használta a sprayt, a pumpa négyszeri lenyomásával újra kell tölteni az első alkalmazást megelőzően végzett feltöltéshez hasonlóan.
• Tartsa függőlegesen a tartályt.
• Döntse enyhén előre a fejét.
• Ujját az orrának egyik oldalára helyezve fogja be az egyik orrnyílását, a fúvóka hegyét pedig illessze a másik orrnyílásába. Gyors mozdulattal nyomja le a pumpát, és ezzel egy időben szívja be a levegőt az orrán keresztül.
• Ismételje meg az eljárást a másik orrnyílásával is.

A hatás 5 15 perc alatt kialakul.

Ne permetezze az orrsprayt a szemébe vagy a szemkörnyék területére.

Ha az előírtnál több Otrivin Komplex oldatos orrsprayt alkalmazott
Ha Ön vagy bárki más az előírtnál több gyógyszert alkalmazott, a kockázat megállapítása érdekében, keresse fel kezelőorvosát, a legközelebbi kórházat vagy az orvosi ügyeletet. Vigye magával ezt a betegtájékoztatót, tartályt vagy a dobozt. Ez különösen fontos a gyermekek esetében, akiknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki mellékhatások, mint a felnőtteknél.
A túladagolás tünetei: súlyos szédülés, izzadás, a testhőmérséklet kifejezett csökkenése, fejfájás, lassú szívverés, szapora szívverés, légzési elégtelenség, kóma, görcsroham, magas vérnyomás, melyet alacsony vérnyomás követhet.
További tünetek lehetnek a szájszárazság, a szem éleslátásának zavara és hallucinációk.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba az Otrivin Komplex oldatos orrspray használatát és azonnal kérjen orvosi segítséget, amennyiben az alábbi tünetek jelentkeznek Önnél:
• Szívdobogásérzés, szapora szívverés (100 emberből kevesebb mint 1 et érint),
• Allergiás reakció tünetei, úgymint légzési-, beszéd- vagy nyelési nehézség; az arc, az ajkak, a nyelv vagy torok duzzanata; súlyos bőrviszketés, piros kiütéssel vagy kiemelkedő dudorokkal (gyakorisága nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg),
• Látászavarok (homályos látás, a glaukóma súlyosbodása vagy a szembelnyomás emelkedése), szivárványszínű körök/holdudvar az élénk fényeknél és/vagy szemfájdalom. (gyakorisága nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

A leggyakoribb mellékhatások az orrvérzés és az orrnyálkahártya kiszáradása. A jelentett mellékhatások nagy része az általános megfázás tünete is.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 emberből több mint 1 et érinthet):
• orrvérzés, az orrnyálkahártya kiszáradása.

Gyakori mellékhatások (10 emberből legfeljebb 1 et érinthet):
• diszkomfortérzés az orrüregben, orrdugulás, a torok kiszáradása és irritációja, fájdalom az orrban,
• szájszárazság,
• megváltozott ízérzékelés, fejfájás.

Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1 et érinthet):
• orrnyálkahártya fekély, tüsszentés, garatfájdalom, köhögés, rekedtség,
• gyomorrontás, hányinger,
• megváltozott szaglás, szédülés, remegés,
• diszkomfortérzés, fáradtság,
• álmatlanság,
• szemirritáció, száraz szemek.

Ritka (1000 emberből legfeljebb 1 et érinthet):
• orrfolyás.

Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
• bőrkiütés, csalánkiütés,
• diszkomfortérzés az orr körül (orrmelléküregekben),
• mellkasi diszkomfortérzés, szomjúság,
• torokizomzat hirtelen összehúzódása/görcse,
• rendszertelen pulzus,
• a látásélesség zavarai, pupillatágulat,
• viszketés,
• a húgyhólyag ürítésének zavarai.

A mellékhatások, mint például az orrvérzés és más hatások az orrban, kockázatának csökkentése érdekében, amint a tünetei javulnak akár hamarabb is, mint 7 nap , hagyja abba az Otrivin Komplex oldatos orrspray alkalmazását.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Otrivin Komplex oldatos orrsprayt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ill. Felh.:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik és megegyezik a felbontás utáni lejárati idővel.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Otrivin Komplex oldatos orrspray?
– A készítmény hatóanyagai a xilometazolin hidroklorid és az ipratropium bromid. Egy milliliter oldat 0,5 mg xilometazolin hidrokloridot és 0,6 mg ipratropium bromidot tartalmaz. Egy befúvás 70 mikrogramm xilometazolin hidrokloridot és 84 mikrogramm ipratropium bromidot tartalmaz.
– Egyéb összetevők: dinátrium edetát, glicerin (85%), tisztított víz, valamint nátrium hidroxid és sósav (a pH beállítására).

Milyen az Otrivin Komplex oldatos orrspray készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Otrivin Komplex oldatos orrspray egy tiszta oldat.
A tartály hozzávetőleg 70 befúvásra elegendő mennyiséget tartalmaz.
Az Otrivin Komplex oldatos orrspray 10 ml térfogatú, színtelen, áttetsző, műanyag védőkupakkal lezárt, színtelen, áttetsző, műanyag szórófejjel és adagoló pumpával ellátott, színtelen, áttetsző, műanyag (HDPE) tartályba töltve. 1 tartály dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest
Csörsz u. 43.
Magyarország

Gyártók
GlaxoSmithKline Consumer Healthcare GmbH & Co. KG
Barthstraβe 4
80339 München
Németország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Ausztria – Otrivin Duo 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml Nasenspray, Lösung
Belgium – Otrivine Duo 0,5mg/ml + 0,6mg/ml solution pour pulvérisation nasale
Bulgária

Ciprus
Csehország – ОТРИВИН КОМПЛЕКС 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml спрей за нос, разтвор
– Otrivin Advance (0,5mg/ml + 0,6mg/ml) nasal spray solution
– Otrivin Rhinostop
Dánia – Otrivin Comp naesespray, opløsning
Egyesült Királyság – Otrivine Extra Dual Relief 0.5mg/ml + 0.6mg/ml Nasal Spray
Észtország – Otrivin Total
Finnország – Otrivin Comp 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml nenäsumute, liuos
Görögország – Otrivin Advance 0,5mg/ml + 0,6mg/ml Ρινικό εκνέφωμα, διάλυμα
Hollandia – Otrivin Duo Xylometazoline hydrochloride & Ipratropium bromide, 0,5/0,6 mg/ml, neusspray, oplossing
Írország – Otrivine Extra Dual Relief 0.5mg/ml+ 0.6mg/ml Nasal Spray
Izland – Otrivin Comp 0,5mg/ml + 0,6mg/ml nefúði lausn
Lengyelország – Otrivin Ipra MAX
Lettország – Otrivin Total 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml deguna aerosols, šķīdums
Litvánia – OtriDuo 0,5 mg/ 0,6 mg/ml nosies purškalas, tirpalas
Luxemburg
Magyarország – Otrivine Duo 0,5mg/ml + 0,6mg/ml solution pour pulvérisation nasale
– Otrivin Komplex 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml oldatos orrspray
Málta – Otrivine Extra Dual Relief 0.5mg/ml +0.6mg/ml Nasal Spray
Németország – Otriven Duo mit Xylometazolin und Ipratropium
Norvégia – Otrivin Comp 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml nesespray, oppløsning
Olaszország -RINAZINA DOPPIA AZIONE 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nasale, soluzione
Portugália – Vibrocil ActilongDuo 0.5mg/ml + 0.6mg/ml soluçao para pulverizaçao nasal
Románia – Vibrocil Duo 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluție
Spanyolország – Rhinovín Duo 0,5mg/ml + 0,6mg/ml solución para pulverización nasal
Svédország – Otrivin Comp 0,5mg/ml + 0,6 mg/ml nässpray, lösning
Szlovákia
Szlovénia – Otrivin Complete
– Otrivin Duo 0,5 mg/0,6 mg v 1 ml pršilo za nos, raztopina

OGYI-T-20972/01 1×10 ml műanyag (HDPE) tartályban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. március

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

A hiteles véleménynyilvánításhoz regisztráció, valamint a regisztrált felhasználói fiókhoz kapcsolódó korábbi termékvásárlás szükséges honlapunkon.

0
0 Ft
Lépj velünk kapcsolatba