EP Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray (10ml)

Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray (10ml)

2 549 Ft

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray alkalmazható az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére. 2‑6 éves gyermekek kezelésére javallott.

Garantáltan biztonságos vásárlás! Részletek.

Mpatika.hu - Garantáltan biztonságos vásárlás

Cikkszám: 877467 ÁFA: 5%
Egységár: 254.9 Ft/ml Nettó ár: 2427.7 Ft
EP: Egészségpénztárra elszámolható termék
Kategóriák:
Kiemelt kínálatunk
a készlet erejéig

Termékleírás

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray xilometazolin-hidroklorid hatóanyagot tartalmaz, amely összehúzza az ereket, és ezáltal csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát.

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray dexpantenol hatóanyagot is tartalmaz, amely a pantoténsav vitamin származéka, és elősegíti a sebgyógyulást, valamint védi a nyálkahártyát.

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray alkalmazható:

  • Az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére (rinitisz) és támogató kezelésként a bőr és a nyálkahártya sebgyógyulásának elősegítésére, az orrfolyás (vazomotoros rinitisz) enyhítésére és a nehezített orrlégzés kezelésére, orrműtétet követően.
  • Az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére az orrmelléküregek akut gyulladásával járó náthában (rinoszinuszitisz).

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray 2‑6 éves gyermekek kezelésére javallott.

Forduljon kezelőorvosához, ha 7 nap után nem érzi magát jobban, vagy állapota rosszabbodik.

Fontos figyelmeztetés: A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Törzskönyvi szám: OGYI-T-23822/01

Vonalkód (EAN): 5903060619128

Betegtájékoztató

Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray

xilometazolin-hidroklorid/dexpantenol

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
– Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
– További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
– Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
– Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray xilometazolin-hidroklorid hatóanyagot tartalmaz, amely összehúzza az ereket, és ezáltal csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát.
A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray dexpantenol hatóanyagot is tartalmaz, amely a pantoténsav vitamin származéka, és elősegíti a sebgyógyulást, valamint védi a nyálkahártyát.

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray alkalmazható:
– Az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére (rinitisz) és támogató kezelésként a bőr és a nyálkahártya sebgyógyulásának elősegítésére, az orrfolyás (vazomotoros rinitisz) enyhítésére és a nehezített orrlégzés kezelésére, orrműtétet követően.

– Az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére az orrmelléküregek akut gyulladásával járó náthában (rinoszinuszitisz).

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray 2 6 éves gyermekek kezelésére javallott.

Forduljon kezelőorvosához, ha 7 nap után nem érzi magát jobban, vagy állapota rosszabbodik.

2. Tudnivalók a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray-t:
– ha allergiás a xilometazolin-hidrokloridra vagy a dexpantenolra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
– ha száraz orrnyálkahártya-gyulladásban szenved, beleértve a pörkképződést (rinitisz szikka);
– ha az orron keresztül végzett agyalapi mirigy eltávolításon (transzfenoidális hipofizektómia), vagy bármilyen sebészeti beavatkozáson esett át, amely a kemény agyhártya feltárásával jár;
– csecsemőknél és 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
– ha Ön úgynevezett monoaminoxidáz-gátlókat (MAO gátlók) szed, vagy az utóbbi két hétben olyan depresszió elleni gyógyszerekkel vagy egyéb olyan gyógyszerekkel kezelték, amelyek potenciálisan emelhetik a vérnyomását;
– ha emelkedett szembelnyomásban, főként szűkzugú zöldhályogban szenved;
– ha súlyos szív- és érrendszeri betegségben (például koszorúér-betegség) vagy magas vérnyomásban (hipertónia) szenved;
– ha szívbetegségben (például hosszú QT-szindrómában) szenved;
– ha mellékvesevese-daganatban (feokromocitómában) szenved;
– ha anyagcsere-betegségben, például pajzsmirigy-túlműködésben (hipertireózisban) vagy cukorbetegségben szenved;
– ha anyagcsere-betegsége van (porfíria);
– ha prosztata-megnagyobbodása (prosztata hiperpláziája) van.

Krónikus megfázás esetén, kezelőorvosi felügyelet szükséges a gyógyszer alkalmazása során, az orrnyálkahártya elvékonyodásának kockázata miatt.

Ha olyan tünetek jelentkeznek, mint szédülés, álmatlanság, remegés, szabálytalan szívverés, emelkedett vérnyomás, abba kell hagyni a gyógyszer alkalmazását. Ez különösen azokra a betegekre vonatkozik, akik korábban ilyen tüneteket tapasztaltak, amikor más hasonló gyógyszereket alkalmaztak.

Ne használja a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray-t 7 napnál tovább, mert hosszabb ideig tartó alkalmazása nehezen gyógyítható orrnyálkahártya-változásokat eredményezhet.

A fertőzések terjedésének minimalizálása érdekében a gyógyszert csak egy személy használhatja, és a fúvókát használat után le kell öblíteni.

Gyermekek és serdülők
A hosszú időtartamú alkalmazást és az előírtnál nagyobb adagok alkalmazását kerülni kell, különösen gyermekeknél. Nagyobb adagok alkalmazására csak orvosi felügyelet mellett kerülhet sor.

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray hatóanyag-koncentrációját 2–6 éves gyermekek kezelésére szánják, ezért 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray egyidejűleg alkalmazva bizonyos gyógyszerekkel, például hangulatjavító gyógyszerekkel (monoaminoxidáz-gátlók vagy triciklusos antidepresszánsok) vagy vérnyomás-emelkedést okozó gyógyszerekkel, a vérnyomás megemelkedését eredményezheti, szív- és érrendszer működésére gyakorolt hatásaik következtében.

Kerülje Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray egyidejű alkalmazását olyan gyógyszerekkel, az mint efedrin, pszeudoefedrin (a megfázás elleni gyógyszerek összetevői).

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes, vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A xilometazolin-hidroklorid terhesség alatti alkalmazásáról nem áll rendelkezésre elegendő adat, ezért a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray alkalmazása terhesség során nem ajánlott.

Szoptatás
Nem ismeretes, hogy a xilometazolin-hidroklorid átjut-e az emberi anyatejbe, ezért a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray alkalmazása szoptatás során nem ajánlott.

Termékenység
A xilometazolin-hidroklorid, illetve a dexpantenol termékenységre gyakorolt hatásáról nincsenek megfelelő adatok és állatkísérletek nem állnak rendelkezésre.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Előírás szerinti használat esetén ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, de ha a gyógyszer álmosságot, aluszékonyságot okoz, nem szabad gépjárművet vezetnie és a gépeket kezelnie.

A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,2 mg benzalkónium-kloridot tartalmaz milliliterenként.
A benzalkónium-klorid irritációt vagy duzzanatot okozhat az orrban, különösen hosszan tartó alkalmazás esetén.
A hosszan tartó alkalmazás az orrnyálkahártya ödémáját okozhatja.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha bármilyen kellemetlenséget tapasztal a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray használata során.

3. Hogyan kell alkalmazni a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray-t?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás
Ha kezelőorvosa másként nem rendeli, szokásos adagja 2-6 éves gyermekeknek 1 befúvásnyi Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray mindkét orrnyílásba, szükség szerint, de legfeljebb naponta háromszor. Az adag az egyéni érzékenységtől és a klinikai hatástól függ. Ne lépje túl a napi háromszori alkalmazást orrnyílásonként.

Az alkalmazás időtartama
A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray 7 napnál tovább nem alkalmazható, kivéve, ha további használatára kezelőorvosa utasítja.

A gyógyszer újbóli alkalmazása előtt néhány napos szünetet kell tartani.

Gyermekeknél a kezelés időtartamát illetően mindig ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát.

A gyógyszer folyamatos alkalmazása idült (krónikus) orrnyálkahártya-duzzanathoz, és végső soron orrnyálkahártya-sorvadáshoz vezethet.

Az alkalmazás módja
A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray egy orrspray az orrjáratban történő alkalmazásra.

1. Távolítsa el a védőkupakot a fúvókáról.

2. A spray első használata előtt 3-5 alkalommal nyomja le a szórófejet mindaddig, amíg finom permet jelenik meg.
Ezt a lépést nem kell megismételni további alkalmazások során.

A telítés után a pumpa általában a rendszeres napi kezelési időszakokban töltve marad. Ha a permetet a teljes működtetési löket során nem áramlik ki, vagy ha a terméket néhány napig nem használták, akkor a pumpát újra kell telíteni két pumpálással.

Vigyázzon, hogy a spray-t ne permetezze a szemébe.

3. Tisztítsa ki az orrát.
4. Tartsa a tartályt függőlegesen, hüvelykujjával fogja meg a tartály alját, és a fúvókát tartsa a két ujja között.
5. Hajoljon kissé előre, és helyezze a fúvókát az egyik orrnyílásba.
6. Permetezzen és lélegezzen be egyidejűleg az egyik orrnyíláson keresztül, majd ismételje meg ezt a másik orrnyíláson keresztül.
7. Használat után törölje le a fúvókát és azonnal helyezze vissza rá a védőkupakot.
8. A fertőzések elkerülése érdekében az orrspray-t csak ugyanaz a személy használja.

Ha az előírtnál több Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray-t alkalmazott
Túladagolás vagy véletlen lenyelés esetén, akkor az alábbi hatások jelentkezhetnek:
– pupillaszűkület (miózis), pupillatágulat (midriázis), láz, verítékezés, sápadtság, az ajkak kék elszíneződése (cianózis), hányinger, görcsrohamok;
– szív- és érrendszeri rendellenességek, például szívritmuszavarok (szapora szívverés, lassú szívverés, rendszertelen szívverés), a vérkeringés összeomlása, szívmegállás, magas vérnyomás (hipertónia);
– a tüdő működési zavarai (tüdővizenyő, légzési rendellenességek), zavart elmeállapot;
– álmosság, testhőmérséklet-csökkenés, csökkent pulzusszám, a vérnyomás sokkszerű zuhanása, légzésleállás és eszméletlenség (kóma) fordulhat elő.

Gyanított túladagolás esetén kérjük, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, aki meg tudja kezdeni a szükséges intézkedéseket.

Ha elfelejtette alkalmazni a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a kezelést az adagolási utasítás szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
– allergiás reakciók (bőrkiütés, viszketés, a bőr és a nyálkahártyák duzzanata).

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
– szívdobogásérzés (palpitáció), szapora szívverés (tahikardia), magas vérnyomás (hipertónia).

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
– nyugtalanság, álmatlanság, fáradtság (álmosság, szedáció) fejfájás, hallucinációk (elsősorban gyermekeknél);
– szívritmuszavarok (aritmiák);
– fokozott nyálkahártya duzzanat a gyógyszerhatás gyengülése miatt, orrvérzés;
– görcsrohamok (különösen gyermekeknél).

Nem ismert (gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
– az orrnyálkahártya égő érzése és szárazsága, tüsszögés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C on tárolandó.

Első felbontás utáni felhasználhatósági időtartam: 12 hét.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray?
– A készítmény hatóanyagai a xilometazolin-hidroklorid és a dexpantenol.
0,05 mg xilometazolin-hidrokloridot és 5 mg dexpantenolt tartalmaz egy adag spray (amely 0,1 ml oldatnak felel meg).
0,5 mg xilometazolin-hidrokloridot és 50 mg dexpantenolt tartalmaz milliliterenként.

– Egyéb összetevők: dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát; kálium-dihidrogén-foszfát; benzalkónium-klorid-oldat; tisztított víz.

Milyen a Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Novorin Plus 0,5 mg/ml+50 mg/ml oldatos orrspray tiszta, színtelen oldat.

LDPE védőkupakkal ellátott 15 ml-es HDPE tartály, 0,1 ml-es dózis-térfogatú mechanikus adagolópumpával és PP orrspray feltéttel, dobozban.
A tartály 10 ml oldatot tartalmaz.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Zakłady Farmaceutyczne POLPHARMA S.A.
ul. Pelplińska 19, 83-200 Starogard Gdański,
Lengyelország

Gyártó
Zakłady Farmaceutyczne POLPHARMA S.A.
Oddział Medana w Sieradzu
ul. Władysława Łokietka 10, 98-200 Sieradz,
Lengyelország

OGYI-T-23822/01 1×10 ml HDPE tartály 0,1 ml-es dózis-térfogatú mechanikus adagolópumpával

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Bulgária: Ксилодекс 0,5 mg/ml + 50 mg/ml, спрей за нос, разтвор
Lettország: Galathenol 0.5 mg/50 mg/ml, deguna aerosols, šķīdums
Litvánia: Galanas 0.5mg/50mg/ml nosies purškalas (tirpalas)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. május

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

A hiteles véleménynyilvánításhoz regisztráció, valamint a regisztrált felhasználói fiókhoz kapcsolódó korábbi termékvásárlás szükséges honlapunkon.

0
0 Ft
Lépj velünk kapcsolatba