EP Fenivir 10 mg/g krém (2g)

Fenivir 10 mg/g krém (2g)

2 168 Ft

A Fenivir 10 mg/g krém az ajakherpesz (más néven ajaksömör, vagy herpesz labiálisz) kezelésére alkalmazható. Penciklovirt tartalmazó, vírusellenes hatású gyógyszerkészítmény, mely leállítja a vírus szaporodását és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

Garantáltan biztonságos vásárlás! Részletek.

Mpatika.hu - Garantáltan biztonságos vásárlás

Cikkszám: 402324 ÁFA: 5%
Egységár: 1084 Ft/g Nettó ár: 2064.8 Ft
EP: Egészségpénztárra elszámolható termék
Készletkisöprés
most különösen megéri

Termékleírás

A Fenivir 10 mg/g krém az ajakherpesz (más néven ajaksömör, vagy herpesz labiálisz) kezelésére alkalmazható. Az ajakherpeszt vírusfertőzés idézi elő. A vírus hosszabb időn keresztül inaktív állapotban maradhat, de bizonyos kiváltó tényezők hatására szaporodni kezd, és kialakul az ajakherpesz. Ez például akkor következhet be, ha az Ön egészségi állapota leromlik, ha megfázástól vagy influenzától szenved, vagy ha erős napsugárzásnak tette ki magát. A vírus az ajkak fájdalmas felhólyagosodását idézi elő.

A Fenivir 10 mg/g krém penciklovirt tartalmazó, vírusellenes hatású gyógyszerkészítmény, mely leállítja a vírus szaporodását. A Fenivir 10 mg/g krém alkalmazásával ajakherpesze gyorsabban gyógyul, és a fájdalom időtartama lerövidül. Mindezek mellett ajakherpesze rövidebb ideig lesz fertőző, bár a Fenivir 10 mg/g krém nem akadályozza meg az ajakherpesz más emberekre való átterjedését.

Fontos figyelmeztetés: A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5836/01

Gyártó: Novartis Consumer Health

Vonalkód (EAN):  5997371758362

Betegtájékoztató

Fenivir 10 mg/g krém
penciklovir

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
– Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
– További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
– Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 4 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
– Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Fenivir 10 mg/g krém (továbbiakban Fenivir krém) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Fenivir krém alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Fenivir krémet?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Fenivir krémet tárolni?
6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FENIVIR KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Fenivir krém az ajakherpesz (más néven ajaksömör vagy herpesz labiálisz) kezelésére alkalmazható. Az ajakherpeszt vírusfertőzés idézi elő. A vírus hosszabb időn keresztül inaktív állapotban maradhat, de bizonyos kiváltó tényezők hatására szaporodni kezd, és kialakul az ajakherpesz. Ez például akkor következhet be, ha az Ön egészségi állapota leromlik, ha megfázástól vagy influenzától szenved, vagy ha erős napsugárzásnak tette ki magát. A vírus az ajkak fájdalmas felhólyagosodását idézi elő.

A Fenivir krém penciklovirt tartalmazó, vírusellenes hatású gyógyszerkészítmény, mely leállítja a vírus szaporodását. A Fenivir krém alkalmazásával ajakherpesze gyorsabban gyógyul, és a fájdalom időtartama lerövidül. Mindezek mellett ajakherpesze rövidebb ideig lesz fertőző, bár a Fenivir krém nem akadályozza meg az ajakherpesz más emberekre való átterjedését.

2. TUDNIVALÓK A FENIVIR KRÉM ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Fenivir krémet

– ha allergiás (túlérzékeny) a penciklovirre, a famciklovirre vagy a Fenivir krém egyéb összetevőjére (az összetevők listáját a 6. pontban, a betegtájékoztató végén találja).

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, ha a fent említett feltétel vonatkozik Önre, mert ebben az esetben a Fenivir krém nem megfelelő az Ön számára.

A Fenivir krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A Fenivir krém kizárólag az ajkakon és a száj körüli területen kialakuló herpesz kezelésére alkalmazható. Nyálkahártyákon (azaz a száj vagy az orr belső részén, illetve a nemiszervek területén) nem használható. A szem környékére és a szembe nem kerülhet.
Mielőtt elkezdené alkalmazni a Fenivir1 krémet, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
– ha nem biztos abban, hogy az ajkán megjelent fájdalmas seb ajakherpesz-e,
– ha az ajkán megjelent fájdalmas seb különösen súlyos,
– ha olyan körülmény áll fenn Önnél, vagy olyan kezelésben részesül, ami gyengíti az immunrendszert (azaz szervezetének védekezőképessége a fertőzésekkel szemben csökkent), mint például a HIV-fertőzés, csontvelő-transzplantáció vagy daganatellenes kezelés.

Ha a fent említett feltételek közül bármelyik vonatkozik Önre, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Fenivir krémet.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Nem ismert kölcsönhatás létrejötte az egyidejűleg alkalmazott egyéb gyógyszerekkel.
Ennek ellenére, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Ha terhes vagy gyermekét szoptatja, a Fenivir krémet kizárólag kezelőorvosa kifejezett utasítására alkalmazhatja, minden más esetben ellenjavallt a készítmény használata a terhesség vagy szoptatás időszakában.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Fontos információk a Fenivir krém egyes összetevőiről

A Fenivir krém cetil-sztearil-alkoholt tartalmaz, ami helyi bőrreakciókat idézhet elő (pl. allergiás eredetű gyulladásos bőrbetegséget, ún. kontakt dermatitiszt). Propilénglikol tartalma bőrirritációt okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FENIVIR KRÉMET?

Felnőttek és 12 éven felüli gyermekek esetén

A Fenivir krém nem javasolt 12 éven aluli gyermekek kezelésére.
Alkalmazza a krémet amilyen hamar csak lehet, amint a fertőzés korai tünteinek (égő, bizsergő, viszkető érzés) kialakulását észleli. A krémet azonban még akkor is érdemes elkezdeni alkalmazni, amikor már az ajakherpesz okozta bőrelváltozások első jeleit tapasztalja. Minden esetben mosson kezet a krém alkalmazása előtt és után. Nyomjon ki a tubusból egy kisebb mennyiséget az ujjbegyére, vagy az applikátorra (tiszta, egyszerhasználatos applikátort is tartalmazó csomagolás esetén) és kenje a fertőzött területre. Alkalmazza naponta kétóránként (hozzávetőleg nyolcszor egy nap), négy egymást követő napon keresztül.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei továbbra is fennállnak, vagy súlyosbodnak a kezelés alatt, vagy ajakherpesze nem javul a 4 napon keresztül alkalmazott kezelés után sem.

Ha az előírtnál több Fenivir krémet alkalmazott

Valószínűtlen, hogy bármilyen káros hatás alakulna ki, ha egyszerre nagy mennyiségű krémet ken a bőrére, bár kisebb bőrirritáció előfordulhat.

Ha elfelejtette alkalmazni a Fenivir krémet

Ha megfeledkezett a krém használatáról, kenje be az elváltozást, amint eszébe jut, majd folytassa a kezelést a megszokott rendben.

Ha véletlenül lenyeli a krémet

A Fenivir krém nem ártalmas, ha véletlenül lenyeli, és nincs szükség semmilyen kezelésre, de előfordulhat a szájnyálkahártya irritációja. Ha nyugtalanítja a krém lenyelése, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

Általános óvintézkedések ajakherpesz esetére

Tartsa észben, hogy az ajakherpesz fertőző.

Ha ajakherpesz alakult ki Önnél, a következő óvintézkedések betartásával elkerülheti, hogy a vírus testének más részeire is átterjedjen, vagy más embereket is megfertőzzön:
• Ne csókoljon meg másokat, főként gyermekeket ne.
• Kerülje az orális szexet.
• Kizárólag saját törülközőjét, arctörlőjét használja, és ne ossza meg evőeszközét, csészéjét, poharát, stb. másokkal.
• Ne szúrja fel a hólyagokat, és ne piszkálja a herpeszt, mert ez elnyújthatja a gyógyulás folyamatát.
• Ne érintse meg szemeit, mert a vírus a szembe kerülve súlyos állapotot idézhet elő.

Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet, még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Fenivir krém is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az esetek túlnyomó részében a Fenivir krém használata nem jár semmilyen mellékhatás kialakulásával.
Mindazonáltal, alkalmanként néhány enyhe mellékhatás előfordulhat. Egyes emberek égő, szúró érzést vagy zsibbadást tapasztalhatnak a krém alkalmazásakor. Ezek a hatások általában gyorsan megszűnnek. Néhányan allergiás típusú reakciók kialakulásáról számoltak be, mint például allergiás dermatitisz (gyulladásos bőrbetegség), kiütés, csalánkiütés, viszketés és duzzanat.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A FENIVIR KRÉMET TÁROLNI?

• A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
• Legfeljebb 30ºC-on tárolandó.
• Nem fagyasztható.
• A tubuson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a Fenivir krémet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
• A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Fenivir krém?

– A készítmény hatóanyaga a penciklovir. A Fenivir krém 10 mg penciklovirt tartalmaz grammonként.
– Egyéb összetevők: fehér vazelin, folyékony paraffin, cetil-sztearil-alkohol, propilénglikol, cetil-makrogol 1000 és tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Fenivir krém fehér színű, homogén krém. 2 g és 5 g töltettömegű alumínium tubusban, dobozban vagy 20 db egyszerhasználatos applikátort is tartalmazó műanyag dobozban kerül forgalomba.
Nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Novartis Hungária Kft. (Consumer Health részlege)
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

Gyártó: Novartis Hungária Kft., 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

OGYI-T-5836/01 2 g alumínium tubusban, dobozban
OGYI-T-5836/02 5 g alumínium tubusban, dobozban
OGYI-T-5836/03 2 g alumínium tubusban, 20 db egyszerhasználatos applikátort is tartalmazó műanyag dobozban

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. 12. 06.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

A hiteles véleménynyilvánításhoz regisztráció, valamint a regisztrált felhasználói fiókhoz kapcsolódó korábbi termékvásárlás szükséges honlapunkon.

0
0 Ft
Lépj velünk kapcsolatba