EP C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta (10x)

C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta (10x)

929 Ft

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta a C-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szolgál.

Garantáltan biztonságos vásárlás! Részletek.

Mpatika.hu - Garantáltan biztonságos vásárlás

Cikkszám: 115043 ÁFA: 5%
Egységár: 92.9 Ft/db. Nettó ár: 884.8 Ft
EP: Egészségpénztárra elszámolható termék
Kiemelt kínálatunk
a készlet erejéig

Termékleírás

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta a C-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szolgál.

A C-vitamin (aszkorbinsav) szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvértestek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.

Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább pl. íny-vérzésként, ami a C-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60-100 mg). Tavasszal ennél is több szükséges.

Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban, ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:

–          égési sérülések, alkoholizmus, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtét); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, TBC.

–          Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin- szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.

Fontos figyelmeztetés: A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3738/01

Gyártó: Bristol-Myers Squibb

Vonalkód (EAN):  3585551772226

Betegtájékoztató

C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

aszkorbinsav

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
– Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
– További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
– Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
– Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3-5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a pezsgőtabletta C-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szolgál.
A C-vitamin (aszkorbinsav) szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvértestek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.
Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább pl. íny-vérzésként, ami a C-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60-100 mg). Tavasszal ennél is több szükséges.
Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban, ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:
– égési sérülések, alkoholizmus, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtét); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, TBC.
– Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin- szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.

2. Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt

Ne szedje a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát
• ha allergiás a C-vitaminra (aszkorbinsav) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
• ha kórelőzményében előfordult már vesekőbetegség, fokozott oxalát-ürítés.
• 14 éves kor alatt

Ha nem biztos abban, a leírtak közül mi vonatkozik Önre, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gyógyszerszedés megkezdése előtt mondja el orvosának korábbi betegségeit:
• ha volt, ill. van veseköve,
• ha cukorbetegségben szenved,
• enzimhiányban (úgynevezett glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányban) szenved,
• szívbetegsége van,
• vérképzési- ill. véralvadási zavarokban szenved,
• vesebetegségben szenved,
• vas anyagcsere zavarban szenved,

Az aszkorbinsav daganat-terápiában kifejtett lehetséges hatása nem bizonyított. Sőt, súlyos, előrehaladott állapotban lévő rákbetegeknek alkalmazása nem javasolt, mert ronthatja állapotukat.

Gyermekek és serdülők
A pezsgőtabletta magas C-vitamin tartalma miatt 14 év alatti gyermekeknek nem adható.

Egyéb gyógyszerek és a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet.
A pezsgőtablettával egyidejűleg szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre is vonatkozik.
• Cellulóz-nátrium-foszfát, és diszulfirám hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek és C-vitamin egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.
• Deferoxamin és a C-vitamin egyidejű adásakor a szövetek vas-érzékenysége fokozódik.

Nagy adag C-vitamin:
• a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.
• a cukorbetegségben szenvedő betegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja, ezért vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi!
Nagyon nagy dózisú C-vitamin napi bevételénél (10 g) az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion- származékok) felszívódásának csökkenéséről számoltak be.

Mivel szedése megváltoztathatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.
Allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fenáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha Ön terhes, terhességet tervez, illetve szoptat, válasszon kisebb hatóanyag tartalmú C-vitamin készítményt, mivel ezt a gyógyszert terhesség és szoptatás során nem ajánlott szedni. A túl nagy adag C-vitamin káros lehet a magzat vagy a csecsemő számára.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer szedése a gépjárművezetést és gépkezelést károsan nem befolyásolja.

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta 628 mg szacharózt is tartalmaz pezsgőtablettánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer 283 mg (12,3 mmol) nátriumot tartalmaz pezsgőtablettánként, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
Ez a gyógyszer azoszínezéket (sunset yellow E110) tartalmaz, amely allergiás reakciókat okozhat.

3. Hogyan kell szedni a C-Vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A pezsgőtabletta magas C-vitamin tartalma miatt kizárólag felnőtteknek ajánlott.

A készítmény ajánlott adagja:
• C-vitamin hiány esetén naponta 500-1000 mg (½-1 pezsgőtabletta).
• Meghűléses megbetegedésekben is legfeljebb napi 1 pezsgőtabletta (1000 mg C-vitamin), ennél nagyobb adagot nem ajánlott bevenni.
A pezsgőtablettát bevétel előtt ½-1 pohár vízben fel kell oldani.
14 éven aluliak kezelésére a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta nem alkalmazható.

Ha az előírtnál több C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát vett be
Túladagolás esetén a mellékhatásoknál említett tünetek jelentkezhetnek, melyek leggyakrabban a következők:
• hányinger, hányás, hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás; tartósan nagyobb mennyiségű vizeletürítés; gyomorgörcs.
Ezek a tünetek egyénenként változóak.
Mivel a C-vitamin vízoldékony vitamin, a felesleg gyorsan kiürül a szervezetből, ezért a túladagolás az életet nem veszélyezteti.

A kezelés időtartama
A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát kúraszerűen, néhány napig kell szedni. Ha tünetei 3 5 nap alatt nem javulnak, kérjük, keresse fel háziorvosát!

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagy adagoknál előforduló mellékhatás:
• vesekő (oxalát)-képződés, mely tünetei: a hát oldalsó vagy alsó részén fellépő fájdalom.
A tartósan szedett, napi 1000 mg-ot meghaladó C-vitamin adag hatására a vizelet oxalátszintje megemelkedhet. Ez a vesebetegeknél oxalátkő képződéséhez vezethet. Különösen gyakran fordul elő művese-kezelt betegeknél és azoknál, akiknek volt már vesekövük.
Ha az alábbi, hosszabb ideig fennálló, kellemetlen tüneteket észleli, kérjük, forduljon orvoshoz:
• hasmenés,
• bőrpír, bőrvörösség,
• fejfájás,
• nagyobb mennyiségű vizeletürítés,
• hányinger, hányás, gyomorgörcs.

A következő mellékhatásokról számoltak be a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta forgalomba hozatalát követően. Gyakoriságuk nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
• hasi fájdalom, hasmenés,
• csalánkiütés (urticaria), kiütés,
• fokozott oxalát-ürülése a vizeletben, a vizelet rendellenes elszíneződése,
• szédülés.

Ha allergiás tünetek (például bőrkiütés) jelentkeznek, a tabletta szedését abba kell hagyni és értesítenie kell kezelőorvosát.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a C-Vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A pezsgőtabletta külső és belső csomagolásán a lejárati idő fel van tüntetve.
A dobozon és a kupakon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta
– A készítmény hatóanyaga 1000 mg aszkorbinsav pezsgőtablettánként.
– Egyéb összetevők: „Sunset yellow”, szacharin-nátrium, makrogol 6000, nátrium-benzoát, narancs aroma, szacharóz, vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát.

Milyen a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Narancssárga, kerek, lapos, metszett élű, narancs illatú, egyik oldalán bemetszéssel ellátott pezsgőtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
10 db pezsgőtabletta speciális nedvességmegkötő betéttel ellátott, műanyag kupakkal lezárt fehér műanyag tartályba töltve dobozban.

A forgalombahozatali engedély jogosultja
Bristol-Myers Squibb Kft.
Lövőház u. 39.
1024 Budapest

Gyártó:
Bristol-Myers Squibb 304 Avenue du Dr. Jean Bru, 47000 Agen, Franciaország
Bristol-Myers Squibb 979 Avenue des Pyrénées, 47520 Le Passage, Franciaország

OGYI-T-3738/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. november

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

A hiteles véleménynyilvánításhoz regisztráció, valamint a regisztrált felhasználói fiókhoz kapcsolódó korábbi termékvásárlás szükséges honlapunkon.

0
0 Ft
Lépj velünk kapcsolatba