Napjaink legmakacsabb bőrbetegsége – minden, amit a körömgombáról tudni kell!

Körömgomba. A kifejezés, mely mára talán az egyik leggyakrabban elhangzó panasz egy gyógyszertárban az allergia és a fogyókúra mellett a tavasz beköszöntét követően. Napjainkra abszolút népbetegséggé nőtte ki magát, körülbelül a lakosság 1/3-a küzd vagy küzdött már a körömgomba enyhe és/vagy súlyos változataival. Tipikusan az a betegség, melynek szezonális jellege valójában nem a szezonalitásból fakad, csupán annak köszönhető, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban uralkodó időjárásnak hála takargathatjuk, illetve az optikai tüneteken túl általában nem jár egyéb kellemetlenséggel, ezért hajlamosak vagyunk szemet hunyni a probléma felett és elodázni annak megoldását. Mindamellett, hogy a köröm ilyenkor rejtve marad a kíváncsi tekintetek elől, az sem segíti a kezelést a téli időszakban, hogy a körömgomba egy rendkívül makacs és nehezen gyógyítható jelenség. Komoly elhatározás és fegyelmezett kezelés szükséges hozzá, melyhez általában a tavaszi szandál adja meg az igazi kezdőlöketet, továbbá a kezelést elősegítő készítmények sem olcsóságukról híresek, melyekből ráadásul több dobozra is szükség lehet a teljes gyógyulásig.

koromgomba_1

Mi is az a körömgomba és hogyan alakul ki?

Általánosan a láb gombás fertőzésének okozója lehet fonalas gomba, penész-, illetve sarjadzó gomba. Ezek – többnyire az Epidermophyton és a Trichophyton fajok – a bőr felső, általában elhalt részein telepszenek meg, felületi fertőzést okozva a bőrt és az ún. bőrfüggelékeket (szőr, haj, köröm) betegítik meg. E fajok leggyakrabban a lábujjak közötti nedves területeken élnek és tenyésznek, és a fertőzött terület hámsérülései gyakran baktériumokkal is felülfertőződnek. A gombásodásra hajlamosít a gyenge immunrendszer, a cukorbetegség és az immunszupresszáló (immunrendszert gátló) kezelés.

A bőr- és a körömgombásodás egyike a civilizációs ártalmaknak, hiszen a múlt században terjedtek el a szorosan zárt, nem szellőző műanyag cipők, a műszálas harisnyák, zoknik, amelyek kedvező feltételeket, nedves, sötét, meleg életteret biztosítottak e gombafajoknak. Bizonyos betegségek is (cukorbetegség, AIDS), amelyek meggyengítik az immunrendszert, a XX. században váltak világméretűvé, és hozzájárult e fertőzés terjedéséhez a minden társadalmi réteg számára elérhető fürdőkultúra, a strandok, uszodák divatja is. Cukorbetegség esetén a keringés is érintett (a romló véráramlás és a fokozódó érelmeszesedés miatt). A higiénés szokások megváltozása a sok jó mellett túlzásokat is hozott: a túl gyakori, lúgos tisztálkodó-szerekkel végzett fürdés, zuhanyozás meggyengíti a szervezet természetes védőrendszerét, kiszárítja a bőrt, az apró sérüléseken keresztül szabad utat engedve a fertőző gombák behatolásának, megtelepedésének. A gomba spórái által a fertőzés hamar továbberjed beteg környezetében.

koromgomba_2

A körömgomba tünetei

Amennyiben a köröm gombás fertőzésben szenved:

 • sárgás(barna) vagy fehér színűvé válik,
 • megvastagszik,
 • nehezen vágható,
 • barázdálttá válik a köröm felszíne,
 • súlyos fertőzés esetén a köröm alól fehér morzsalékos anyag távolítható el
 • a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyező gyulladás jellemezheti.

A gombásodás általában egy körmön kezdődik, majd később a többi körömre is átterjed. A fertőzést okozó gombák egy része a köröm széle felől, míg a más gombafélék a körömágy felől terjednek tovább. Amennyiben körömgombája van, kényelmetlen, sőt, fájdalmas lehet a cipőhordás, sétálás vagy egy helyben állás. A gomba átterjedhet a többi lábujj körmére vagy bőrére is. Idővel a fertőzés maradandó károsodást okozhat a körmön vagy körömágyon, ezért mindenképp kezelni kell. Az orvos a köröm állapotából, valamint az Ön tünetei alapján valószínűsítheti a körömgombát. A körömkaparék vizsgálat a köröm gombás fertőzésének legbiztosabb diagnosztikai módszere, amellyel egyértelműen megállapítható, hogy mi okozza az elváltozását. A vizsgálatra azért is szükség van, mert sok betegség hasonlíthat a köröm gombás fertőzésére (például a pikkelysömör, az ekcéma, és több ritkább betegség), ám mikrobiológiai vizsgálattal egyértelműen megállapítható, hogy gombás fertőzésről van-e szó.

koromgomba_3

Hogyan kezeljük?

A legfontosabb, hogy a körömgomba soha nem múlik el magától! Minden halogatott nappal csak súlyosbítjuk a helyzetet és egyre nehezebbé tesszük a gyógyulást. Sokan sajnos rövid időn belül abbahagyják a kezelést, mert nem látnak javulást. Ahogy bevezetőnkben is írtuk a körömgombától való megszabadulás mindenképpen kitartást igényel, a választott készítménytől függetlenül. A fertőzés mértékétől és a kezelés fajtájától függően a gyógyulás pár héttől akár egy évig is tarthat, s még így is előfordulhat, hogy nem tud teljesen megszabadulni a fertőzéstől.

A gombás fertőzések nagyobb része (az enyhébb esetek) a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gombaellenes szerekkel (krémekkel, spray-ekkel, ecsetelő szerekkel, hintőporral) általában hatékonyan gyógyíthatók. A kezeléshez alkalmazható vény nélküli készítmények adatlapjait cikkünk végén részletesen is megtekintheti. Ezeket a tisztálkodás után gondosan szárazra törölt bőrfelületen naponta kétszer kell alkalmazni. A gyógyulást gyorsítja, ha a lábujjakat gézcsíkokkal elválasztják egymástól.

koromgomba_4

A gyógyulás fél siker, hogyan előzzük meg a kiújulást?

A körömgomba sajnos gyakran tér vissza a kezelést követően is, ennek megakadályozására a következő lépések betartásával van a legnagyobb esély:

 • Lefekvés előtt mossa meg és szárítsa meg alaposan a lábát, majd alkalmazzon gombaellenes terméket.
 • Tágas cipőt vagy szandált, papucsot viseljen, melybe nem izzad be a lába, illetve gyorsan elvezeti a nedvességet.
 • Rendszeres időközönként fertőtlenítsük a lábbelinket formaldehiddel.
 • Viselés előtt hagyja 24 óráig száradni a cipőjét, ne járjon napokig ugyanabban a cipőben.
 • Viseljünk pamutzoknit (melyet azonnal cseréljünk lábizzadás esetén), és mossuk magasabb hőfokon, majd vasaljuk. Ugyanígy járjunk el a törülközőkkel is.
 • Ne ossza meg senkivel a kisollóját, zokniját, törölközőjét, hogy megelőzze a mások által átadott körömgombát. Viseljen papucsot, ha nyilvános öltözőben, zuhanyzóban, uszodában vagy strandon jár.
 • A manikűrkészletet is fertőtleníteni kell.
 • A fürdőkádat hipóval súroljuk ki.
 • Uszodában vagy szaunában ne járjunk mezítláb.
 • Ha a családban másnak is van gombás fertőzése, akkor a közös fürdőszoba-használattal visszakaphatjuk a betegséget, tehát szükség esetén a családtagoknak is kezelésben kell részesülniük.

Nem győzzük hangsúlyozni a körömgomba makacsságát! A különböző készítményekkel csak akkor érhető el pozitív eredmény, ha a betegtájékoztatókban foglaltakat (és a fenti tippeket) szigorúan betartva alkalmazzuk őket, és sajnos olykor még így is rendkívül lassan érik be a kezelés gyümölcse. A tények fényében mindenkinek kitartást kívánunk a körömgomba elleni harchoz, mely a győzelemhez elengedhetetlen!