Kielemeztük, hogy mivel védheted meg az ízületeid!

Az évek előrehaladtával az emberek legjava szembesül azzal az érzéssel, hogy az ízületeik már nem a régi funkcionalitásuk szerint működnek, fájnak, recsegnek-ropognak, a régi könnyed mozdulatok sokszor megvalósíthatatlan feladattá válnak. A korral fokozódó porckopás okait a tudomány a mai napig nem tudta teljes mértékben tisztázni, azonban annyi bizonyos, hogy a folyamatot a porcszövet sejtközi állományának mennyisége és minősége, valamint annak víztartalma folyásolja be. Bizonyított továbbá, hogy a porckopás tüneteinek felmerülésekor a porcanyagcsere is felborul, a porcemésztésben részt vevő anyagokból több termelődik, ezáltal a folyamat rendellenes mértékben felerősödik. Ahhoz azonban, hogy minden tökéletesen működjön az ízületi folyadék viszkozitásának is megfelelőnek kell lennie, eltérés esetén ugyanis a porcfelszín összeérhet, ami további súlyos roncsolásokat okozhat.

A gyakorlatban több hatóanyag is alkalmazható a folyamat megállítására, ill. visszafordítására, a tünetmentesség elérésére:

Glükózamin-szulfát

Glükozamin-szulfát

Glükozamin-szulfát

A glükózamin glükózból és a glutamin nevű aminosavból épül fel, a vízmegkötő glükózamino-glükán előanyaga, a porcegészség-megőrzés egyik kulcsfontosságú anyaga. A glükózamin gátolja a porcot bontó enzimek működését, ezáltal képes megállítani, illetve lassítani a porckopás folyamatát. Alkalmazása képes javítani az ízületi folyadék viszkozitási tulajdonságait is. Leggyorsabban felszívódó formája a glükózamin-szulfát, melynek szájon át adagolt hatóanyaga 90%-ban szívódik fel a bélrendszeren keresztül, ennek pedig 25-26%-a hasznosul ténylegesen. A glükózamin-szulfátoknak a klasszikus gyulladásgátló gyógyszerekhez hasonló hatása is van. A kondroitin-szulfáttal együtt a kollagén rostokat erősíti. Gyomorfekélytől és cukorbetegségben szenvedő, valamint vizelethajtókat szedő betegeknek az alkalmazása csak szigorú orvosi felügyelet mellett ajánlott!

Kondroitin-szulfát

Kondroitin-szulfát

Kondroitin-szulfát

A kondroitin legjellemzőbb tulajdonsága, hogy még a glükózaminoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet. A porcszövetek leépülésekor kimutathatóan csökken a porcban a kondroitin mennyisége és a porc víztartalma. A kondroitin-szulfát segíti a porc rugalmasságának helyreállítását. A porcbontó enzimek inaktiválásában is részt vesz, ezáltal gátolja a porcpusztulást, továbbá gyulladásgátló hatással is bír. Az ízületekben növeli a hialuronsav-szintet, emeli az ízületi folyadék viszkozitását. Hatása nem azonnal érzékelhető, rendszeres szedéssel 2-3 hét múlva várhatunk javulást. Az elért eredmény azonban a szedés után is hosszú ideig megmarad.

A kondroitin rendszerint marha, sertés, netán cápaporcból készül. Szájon át adva a kondroitin-szulfát egy része felszívódik, és az ízületi folyadékba is bekerül. Nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkentheti a véralvadási képességet, terhes és szoptató kismamák pedig elővigyázatosságból ne szedjék, mert várandós szervezetben nem vizsgálták hatását. Évente 1-2 alkalommal 2-3 hónapos ciklusokban ajánlott szedni.

Hialuronsav

Hialuronsav

Hialuronsav

A hialuronsav természetesen is előfordul az ízületekben. Átjutva az ízületi tok belső hámján, sűríti az ízületi folyadékot, és részt vesz a porcszövet táplálásában. A hialuronsav és a hozzá hasonló anyagok gyorsan képesek felvenni, megkötni, és leadni a vizet, ezáltal az ízületi folyadék viszkozitását, súrlódást csökkentő képességét befolyásolják, végső soron pedig a porcokat védik. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásukat is megfigyelték. A hialuronsav közvetlenül az ízületbe injekciózva megakadályozza a további kopást, fájdalomcsillapító, mozgásjavító hatású, serkenti az ízületekben a szervezet saját hialuronsav-termelését. Porckorong-kopások esetén is alkalmazható a megfelelő helyre irányított beinjekciózás segítségével.

A kezelést minél előbb fontos elkezdeni, azonban előrehaladott formáknál is meglepően jó eredményeket tudtak vele elérni. A kúra során heti egyszeri injekciót adnak, majd a beteg a szúrás után nyugodtan folytathatja mindennapjait, akár sportolhat is. A terhelésmentes ízületmozgatás (pl.: kerékpározás, gyaloglás) még jót is tesz az ízületeknek, mivel beolajozza őket és eloszlatja a hatóanyagot. A hatás sokszor már azonnal érezhető és a kezelés után 6-12 hónapig is tart, mielőtt új kúra szükséges, amit a beteg megkönnyebbülésként él meg. Az ízületi betegség rosszabbodása jól megelőzhető vele, a műtét jó eséllyel elkerülhetővé válik. Alkalmazásakor csak helyi mellékhatásokat figyeltek meg. Az injekció helyén fájdalom, duzzanat, pirosodás jelentkezhet, ami pihentetésre és jegelésre hamarosan fel is szívódik.

MSM

MSM

MSM

Az MSM nagy mennyiségben fordul elő szervezetünkben, így a porcokban is. Serkenti a porc anyagcseréjét, továbbá szükséges a porcszövet szerkezetét, szilárdságát meghatározó glükózamin képződéséhez, valamint nélkülözhetetlen a kollagénrostok anyaga, a kollagén rost szintéziséhez. Elsősorban a glükózamin-szulfáttal együtt adva figyelték meg porcvédő hatását. Bizonyítékok vannak gyulladásgátló hatására ízületi és izomfájdalmak esetén. A sportolóknál izommerevség és fájdalom ellen, túlterhelt szalagok, izmok, ízületek kúrálására vált be. A beteg ízületek kikapcsolásában résztvevő, túlterhelt izmok izomlázát, -fájdalmát is enyhíti. Az MSM ugyanolyan hatékonysággal csökkenti a panaszokat, mint egyes fájdalom- vagy gyulladásgátló gyógyszerek. Az arthrosis kezelésében is bizonyított, de a szokásos mellékhatások nélkül tudta megakadályozni az ízületek megmerevedését.

Nemcsak a mozgásszervi panaszok megelőzésében, gyógyításában hasznos, az emésztésre és a bőr állapotára is jó hatással van. Az MSM egy olyan anyag, amelynek hiánya a porcokban is megmutatkozik, pótlása pedig e gyenge pontjainkon jelentkező panaszok esetén jól érzékelhető javulást hoz. Napi ajánlott adagja 250-500 mg glükózaminnal, C-vitaminnal, mangánnal együtt adagolva.

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma

A kurkuma rendkívül széleskörű hatással rendelkezik, fogyasztása cukorbetegség, emésztési zavarok, elhízás, magas koleszterinszint, bőrbetegségek (pszorizázis, ekcéma, szeborrea) esetén is ajánlott, újabban azonban az ízületekre gyakorolt gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása miatt vált igazán népszerűvé. Maga a kurkumin már az ízületi gyulladás kialakulása után is igen pozitív hatású, ám a legjobb eredmények akkor érhetők el, ha a gyulladásos tünetek még nem előrehaladottak. Gyakori mozgásszervi panaszokkal küszködőknek érdemes valamilyen kurkumát is tartalmazó étrend-kiegészítőt szednie a kellemetlen tünetek enyhítésére. Csont- és porcvédő tulajdonságainak köszönhetően artrózisos, kopásos állapotok kiegészítő kezelésére is ajánlott.

Tojáshéj membrán

Tojáshéj membrán

Tojáshéj membrán

A tojáshéj membrán egy természetes forrása a glükozamin, kondroitin és hialuronsav kombinációnak. Lemezes szerkezetét vékony fehérje-rétegek alkotják, amelyek hálóként kapcsolódnak egymáshoz. A fehérjerostok, többek között, viszonylag magas kéntartalmú keratinból és kollagénből állnak, és egy mukopoliszacharid anyag (hialuronsav, kondroitin szulfát és glükozamin tartalommal) veszi körül azokat. A tojáshéj membrán a jelenlegi legújabb felfedezés a porckopás elleni küzdelemben, azonban gyógyszertári környezetben még nem kapható, várhatóan a későbbiekben kerül bevezetésre.

A fent említett hatóanyagok (a teljesség igénye nélkül) mind-mind alkalmasak lehetnek a porc- és ízületi problémák tüneteinek enyhítésére, legyen szó akár a kor előrehaladtával megjelenő panaszokról, vagy fiatalabb, de túlzott igénybevételnek kitett személyek (sportolók, fizikai munkát végzők) ízületeiről. Az első tünetek megjelenése esetén érdemes azonnal mérlegelni az alkalmazás megkezdését, mert bármelyik hatóanyagról is beszélünk, az előrehaladott állapotokat sokkal nehezebb visszafordítani, mint megelőzni azok kialakulását.