Hallottál már a Krill-olajról, de nem tudod hová tenni? Itt mindent megtalálsz!

Egyre többször hallani a “Krill” kifejezést, sokunknak valószínűleg már él is egy kép a fejében, amely alapján sejthető, hogy valamilyen módon az Omega-3 zsírsavakhoz kapcsolódik, azonban a legtöbbünk számára komolyabb nyomozás nélkül valószínűleg nincs letisztult képe az összefüggésekről, illetve, hogy miért is érdemes a Krill-olaj alapú termékek mellett letenni a voksot. Ahhoz, hogy pontos ismereteket szerezzünk érdemes az alapoktól kezdeni, úgyhogy tegyük is fel a kérdést:

Mi is az a krill?

Krill

Krill

A krill bizony a képen látható szimpatikus “jószág”, pontosabban egy apró, garnéla szerű rákfajta. Első ránézésre nyilvánvalóan nehezen érthető, hogy miért is jobb választás a belőlük sajtolt Krill-olajat fogyasztani a halolajjal szemben, azonban a tények valóban mellettük szólnak. Jelen pillanatban ők alkotják a Földön található legnagyobb biomassza állományt, halászata során évente 150-200 ezer tonna kerül a hálókba, a teljes állomány pedig durván 500-800 millió tonnára tehető. Felhasználási területei sokrétűek: vízinövények termesztése és víziállatok tenyésztése (akvakultúra), akváriumi haleledel, horgászcsali, gyógyszeripari alapanyag, továbbá Japánban és Oroszországban emberi táplálékként is hasznosítják okiami néven (képet inkább nem mellékelünk). A kihalászott mennyiség nagyjából 10%-ából készül végül az általunk pillanatnyilag górcső alá vett Krill-olaj.

Krill-olaj

A Krill-olaj az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó hatóanyagok új generációja, tehát a kapcsolat szorosabb, mint hinnénk. A halolajhoz rendkívül hasonlóan oldott, sajtolt formában tartalmazza a szervezet számára elengedhetetlen Omega-3 zsírsavakat, azonban különleges tulajdonságainak köszönhetően a felhasználási területei sokkal széleskörűbbek a halolajjal szemben. Mivel a krillek a tápláléklánc elején foglalnak helyet és kizárólag növényi planktonokkal táplálkoznak mindenféle szennyezéstől (műtrágya, nehézfém) mentesek! Fogyasztási szempontból is további előnyöket tartogat az alkalmazásuk: nem feltétlenül fontos a reggeli fogyasztás, a nap bármelyik szakaszában nyugodtan alkalmazható, a kellemetlen mellékhatásoktól ugyanis teljesen mentes (pl.: halas szájíz, felböfögés).

Míg a halolajakban lévő Omega-3 zsírsavak tryglycerid formájában fordulnak elő, addig a Krill-olajban phospholipid formájában találhatóak, ami az emberi sejtmembránnak is alkotóeleme, így sokkal könnyebben felszívódnak, mint a halolaj tryglyceridjei. A Krill-olaj még az epe stagnálása esetén is könnyen emészthető, útja a gyomor-bél-traktuson keresztül lényegesen könnyebb és különösen jól hasznosul. Ezzel egy lényeges minőségi szempontot is megfigyelhetünk, ami a Krill-olajat nemcsak a halolajak, de a növényi Omega-3 forrásként szolgáló lenolaj, repceolaj, kenderolaj, vagy akár a dióolaj fölé pozicionálja. Ez utóbbiak egészségügyi értéke vitathatatlan ugyan, de a feldolgozásukhoz szervezetünknek epesavra van szüksége és ezzel együtt is csak nagyon kis százalékban alakulnak át igazán értékes hatóanyagokká. Tekintettel napjaink nagyszámú, legyengült emésztésű emberére ma a Krill-olaj a legbiztosabb Omega-3 forrás. Valószínűleg ennek a felszívódási képességnek tudható be, hogy a Krill-olaj minden összehasonlító vizsgálatból győztesként került ki.

Antioxidánsok

A Krill-olaj önmagában egy hatalmas antioxidáns halmaz. A Krill-olajban található Astaxanthin-alapú antioxidánsok, a kis mennyiségben előforduló A- és E-vitaminok, valamint a ritka Flavonoidok egyedülálló kombinációja együttes antioxidáns értéke 378 umole/g, ami szinte hihetetlen. Még a második helyen álló Likopin 58-as értéke is jócskán lemaradva követi a sorban. Ebből következik, hogy a Krill-olaj rendkívül stabil és jól véd a ráncosodástól, ami további előnye a halolajjal, lenolajjal, vagy a többi Omega-3 forrással szemben.

A Krill-olaj antioxidatív hatása sokféleképp szolgálja szervezetünket. Az antioxidánsok az Omega-3 zsírsavakkal együtt beépülnek minden egyes új sejt zsírban oldódó sejtmembránjába (másodpercenként 10 millió új sejt keletkezik) és védenek a szabad gyökök támadásaitól, amelyek az idő előtti sejthalált – és ezáltal bizonyos sejtfunkciók megszűnését, vagy a sejtmag öröklődési információinak károsodását – okozzák. A szabad gyökök elleni védelemnek ma még nem szentelünk kellő figyelmet, azonban egyre valószínűbb, hogy kimagasló helyen szerepel az okok között, melyek az igazán súlyos (pl.: rákos) megbetegedések hátterében állnak. A sejtmembrán Krill-olajnak köszönhető antioxidatív védelme tehát megnöveli a membrán stabilitását, ami nagyon fontos a szabad gyökök agresszív támadása esetén (napsugárzás, dohányzás, stressz, gyógyszerek, krónikus megbetegedések, stb.).

Alkalmazási területek

Ahogy azt már a cikk elején is említettük a Krill-olaj rendkívül sokrétű felhasználási lehetőséget rejteget magában, azonban nem csak a halolajhoz képest, hanem megkockáztatható, hogy az abszolút ranglistán is előkelő helyet foglal el:

– koleszterin-, vérnyomás-, gyulladáscsökkentő
– elvonókúra (nikotin, drog)
– reuma/arthritis
– Hyperkoleszterin/Hyperlipoprotein-betegségek
– érbetegség, arteriosklerosis, szélütés
– szívinfarktus
– diabetes
– szívritmuszavarok
– neurodermitis
– allergiák
– Collitis Ulcerosa, Morbus Crohn
– migrének
– PMS (praemenstruelles szindróma, hat mind a 10 szindrómára, tanulmányok bizonyítják)
– rák, tumorképződés
– psoriaris
– Parkinson
– Sklerosis multiplex
– kényszeres asztma
– depresszió
– Karpalis alagútszindroma
– makula degenerációja, szürke hályog
– kisbabák látás- és kognitiv képessége
– az agy jelzőanyagainak serkentése depressziónál (alacsony Serotonin-szint), szenvedélybetegségnél vagy hiperaktivitásnál (alacsony Dopamin-szint), a kognitiv funkciók és a járás- és beszédközpontok javulása

Az Omega-3 és Omega-6 helyes arányai

Omega-3

Omega-3

Az Omega-3 zsírsavak elsősorban zsíros tengeri halakban fordulnak elő, mint pl. makréla, tonhal, szardínia, hering és lazac. A hazai vizekben honos pontyban és pisztrángban, illetve a sovány húsú édesvízi halakban lényegesen kevesebb az Omega-3 zsírsav. A növényi eredetű olajok közül a len-, kender-, repce és dióolaj tekinthető jó Omega-3 zsírsav forrásnak. Az olívaolajat is egészségesnek tartják, de az inkább Omega-9 forrás. A legrosszabb kombináció sok állati zsírból és az Omega-6-ban gazdag olajból áll, teljes mértékben mellőzve a halakat és a növényi eredetű Omega-3 zsírsav forrásokat. Sajnos azonban épp ez a mindennapi gyakorlat, így az sem meglepő, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések az első számú elhalálozási okok, illetve, hogy széles körben hódít a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az ízületi gyulladás, a trombózis és az allergia.

A Krill-olajból nyert Omega-3 zsírsavak képesek gyorsan helyreállítani az egyensúlyt. Az Omega-3 zsírsavak megakadályozzák a vérlemezek összetapadását, ezzel a vér nem sűrűsödik be és csökken a trombózis veszélye, a vérnyomás pedig csökken. Ezen túl javítják a zsíranyag­cserét (csökkentik a Tryglycerid-, LDL-, és VDL-szintet), így védve az szívet és az ereket. Akadályozzák a gyulladásos és az allergiás folyamatok kifejlődését. A sejtek, de különösen az idegsejtek ideális „építőelemet” kapnak a sejtmembránokhoz. A sejtanyagcserét így az alapoknál lehet javítani. A Krill-olajból származó védőhatású és rugalmas Omega-3 zsírsavak így éppen a degeneratív megbetegedések okozta károsodások esetén kapnak óriási szerepet és rendkívül hasznosnak bizonyulnak olyan betegségeknél, mint a reuma, arthritis, neurodermi­tis, allergiák, orbus Crohn, pikkelysömör, rák, Sklerosis multiplex és más autoimmun betegségek. De még a sportolók is, akik rengeteg fehérjét fogyasztanak a Krill-olaj segítségével sokkal könnyebben beállíthatják az egészséges Omega-6 : Omega-3 zsírsav arányt, mint az halolajjal lehetséges lenne.

Koleszterin, agy, …

A koleszterin újabban a rutinvizsgálatok egyik fő célpontjává vált, a legtöbb orvos mumusként tekint rá, holott a régi időkben, amikor igazán koleszterinszint növelő hatású ételeket fogyasztottak senki sem foglalkozott vele igazán. Az egészségügyi határértékek folyamatosan egyre lejjebb és lejjebb tolódtak, így egyre több ember számára vált szükségessé gyengébb, vagy akár erősebb koleszterinszint-csökkentő gyógyszer alkalmazása. Azonban nem szabad figyelmen hagyni azt a tényt, hogy a koleszterin csak akkor veszélyes, ha oxidálódik. Mivel a Krill-olaj rendkívül hatásos antioxidáns képes felvenni a harcot az oxidációs folyamatokkal szemben, továbbá mivel értékes Omega-3 zsírsavforrás többszörösen is sikeresen járul hozzá a szív és véredények védelméhez.

A Krill-olajban található Astaxanthin nemcsak egy rendkívül erős antioxidáns, de gátolja a krónikus gyulladások kialakulását is az egész testben. Ellentétben a többi antioxidánssal képes egészen az agyig eljutni és a szemekben is jótékony hatást kifejteni, melynek köszönhetően további terápiák előtt nyílik meg az út. Mint említettük, az Astaxanthin magas szinten véd a szabad gyökök okozta károsodásoktól testszinten, így a szemekben (makula degenerációja, szürke hályog), a bőrsejtekben (ultraibolya sugárzástól), a központi idegrendszerben, az erekben, azaz minden egyes sejtünkön belül.

Egyre elterjedtebb tény, hogy az Omega-3 zsírsavak az agy „üzemanyagai”. A pozitív hangulat mellett feltűnően jobb a teljesítő- és koncentrációs képesség, a mozgás- és beszédközpont működése (még olyan génhibák esetén is, mint a Chorea Huntington), valamint az energiaszint az állandóan fáradtnak tűnő, kimerült embereknél is. Már háromnapnyi Krill-olaj fogyasztás után is érezhetően éberebbé, pozitívabb gondolkodásúvá, koncentráltabbá válunk. Bizonyos agyi zavarok és megbetegedések esetében a jelzőanyagok hiánya központi szerepet játszik, ilyenkor a Krill-olaj bámulatos hatást tud kifejteni. Szenvedélybetegségnél, elvonókúránál, gyerekek hiperaktivitásánál és a Parkinson-kórnál a Dopamin-hiány dominál, míg a nikotinfüggőség és a serotonin-hiány ugyancsak összefügg.

Néhány fontos tanács

Hogy ne csak kiemelkedő képességeire hívjuk fel a figyelmet fontos kitérni arra is, hogy milyen esetekben kell fokozott óvatosságot tanúsítani az alkalmazás megkezdése előtt, vagy akár teljesen elvetni annak lehetőségét. Abban az esetben, ha vérhígítót kell alkalmaznunk fontos a folyamatos orvosi kontroll, mivel előfordulhat, hogy a Krill-olaj hatására csökkenteni kell az addig előírt mennyiséget. Abban az esetben azonban, ha tudomásunk van tengeri rákfélék által kiváltott allergiás reakciókról az alkalmazás tilos, hiszen az életünket veszélyeztetheti! Amennyiben azonban kizárhatók az említett veszélyforrások még egy teljesen egészséges ember számára is megfontolandó bármelyik Krill-olajat tartalmazó készítmény preventív jellegű alkalmazása, fennálló betegségek esetén pedig kiegészítő kezelésként a fentebb taglalt tények ismeretében nem is kérdés, hogy érdemes-e!