Cukorbetegség, más néven diabétesz – a népbetegség, mely csaknem minden 4. ember egészségét veszélyezteti!

A cukorbetegség a szervezet glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), esetenként mindkettő egyszerre. A szükséges mennyiségű inzulin hiányában a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére, így a vércukorszint megemelkedik.

Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érintő betegség, melynek két fajtája ismert: az egyik az autoimmun, a másik az úgynevezett idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű. Kialakulásukért a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek pusztulása felelős. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik, hogy a beteg sokat iszik, vizeletét gyakran és nagy mennyiségben üríti, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás ellenére fogyni kezd. Ez azért fordulhat elő, mert a szervezete nem tudja hasznosítani a szénhidrátot. Maga a betegség nem örökletes, de vannak genetikai hajlamosító tényezők, több gén is növelheti az 1-es típus kockázatát. Emellett további kockázati tényezők lehetnek az egyes vírusfertőzések vagy étkezési szokások, mint például a gyermekkorban kezdődő lisztérzékenység, mely jelentősen növeli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását. A betegség sajnos nem gyógyítható, a betegnek élethosszig tartó inzulinkezelésre van szüksége injekcióval, inzulintollal, vagy inzulinpumpával. A kezelés megkezdése után elengedhetetlen a rendszeres vércukormérés a túl magas, illetve alacsony vércukorszint elkerülése érdekében.

A 2-es típusú cukorbetegség (inzulinrezisztencia) leginkább idősebb korban jelentkezik. Ebben az esetben nem pusztulnak el az inzulintermelő béta sejtek, van inzulin termelés a szervezetben, ám az nem elegendő, illetve az inzulin szervezetre gyakorolt hatása gyengül. Kialakulásának elsődleges okai a genetika és az életmód, például az elhízás, mozgáshiány, táplálkozási hiányosságok, stressz, stb. A betegség gyakran tünetmentes, sok esetben rutin orvosi vizsgálat során tapasztalhatóak csak jelei, úgymint a megemelkedett vércukorszint, vagy a vizeletben kimutatott magas cukorkoncentráció. A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei lehetnek a látásromlás, súlyos esetben vakság, szív- és érrendszeri problémák, a láb ereinek és idegeinek károsodása, valamint veseelégtelenség. A terápia diéta és a szájon át szedhető gyógyszerek mellett a testmozgás, inzulinkezelésre csak az előbbiek sikertelensége esetén kerülhet sor.

A cukorbetegség egyéb típusai:

Az úgynevezett 3-as típusú cukorbetegség az előidéző okok alapján különíthető el. A betegség hátterében valamilyen speciális, az 1-es és 2-es típustól eltérő ok áll a cukoranyagcsere zavara mögött. A diabétesz ezen formái nagyon ritkák, kiváltó tényezőik a következők lehetnek:

 • A 3-A típus oka a béta-sejtek működésének genetikai defektusa.
 • A 3-B esetében az inzulinháztartás genetikusan kódolt hibája bizonyítható.
 • 3-C-ről beszélünk, ha a kialakulás oka a hasnyálmirigy krónikus megbetegségére (idült hasnyálmirigy-gyulladás) vezethető vissza.
 • A 3-D kialakulásáért hormonális zavarok (Cushing-kór, hyperthyreosis stb.) felelősek.
 • A 3-E típus kémiai szerek vagy gyógyszerek hatására (pl. szteroidok) alakulhat ki.
 • A 3-F hátterében különböző vírusfertőzések (újszülöttkori rubeolafertőzés, Cytomegalovírus-fertőzés) húzódnak.
 • A 3-G kialakulása immunológiai okokra (inzulin ellen termelődött autoimmun antitestek jelenléte) vezethető vissza.
 • A 3-H típus megjelenését genetikai betegségek (pl. Down-szindróma) válthatják ki.

A 4-es típus a (gesztációs) terhességi diabétesz, mely jellemzően a terhesség harmadik trimeszterében, a korábban nem cukorbeteg várandós nők körében fordul elő. Az anyagcserezavar legtöbbször a szülés után megszűnik, ám előfordulása a későbbiekben növeli a diabétesz kialakulásának esélyét.

A cukorbetegség kialakulását sokféle tényező befolyásolhatja, ám általánosságban elmondható, hogy kialakulásának kockázata csökkenthető:

 • helyes táplálkozással (minőségi tápanyagok bevitelével, továbbá rostdús, fehérjében gazdag ételek, lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztásával, valamint a napi kalóriabevitel kontrollálásával),
 • a stresszes életmód elkerülésével (pihenéssel, relaxációs gyakorlatok beiktatásával a rohanó mindennapokba),
 • és testmozgással (a pillanatnyi vércukorszint csökkentésével, valamint a keringési rendszer és izomzat karbantartásával).

Amennyiben pedig a cukorbetegség már kialakult, úgy az Online Gyógyszertárunk kínálatában is elérhető készítmények és eszközök nagyban javíthatják (a kezelőorvos által előírt terápiával karöltve) a beteg életminőségét. A megtekintésükhöz, kérjük, kattints a következő linkre: https://mpatika.hu/kategoria/altalanos/cukorbetegseg/