A migrén, és ami mögötte van. Mit tehetünk ellene?

Ki ne élte volna már át élete során a (migrénes) fejfájás kellemetlen tüneteit, azaz a látászavarokkal járó féloldalas fejfájást, mely során akár mozgászavarok is felléphetnek? Legtöbbünk életében szerencsére nagyon ritkán előforduló kellemetlenség, azonban sokak számára mindennapi szenvedést jelent a migrénes rohamoktól való félelem. Az alapbetegségben szenvedők számára a stressz, a frontérzékenység, az illatok, sőt, bármilyen ártalmatlannak tűnő mindennapi tevékenység is kiváltó tényező lehet. Nem összekeverendő a hagyományos fejfájással, amelynek legtöbbször a valódi oka a napi rutin mellett feledésbe merülő folyadékbevitel, mely sokszor a megfelelő 2-3 literes mennyiségről néhány deciliterre redukálódik. Cikkünk folytatásában a migrén és a hagyományos fejfájás kezelésében használatos hatóanyagokat vesszük górcső alá, egyszerű fejfájásnál azonban nagyon fontos, hogy bármelyik alkalmazása előtt győződjünk meg a nap folyamán elfogyasztott folyadék mennyiségéről és elsősorban azt pótoljuk, ne terheljük magunkat feleslegesen fájdalomcsillapítókkal!

Migrén

Migréntől, mint neurológiai betegségtől a népesség 10%-a szenved. Nőknél háromszor gyakoribb, mint férfiaknál. A betegség pontos oka nem ismert, az agyi erek görcsös összehúzódását majd kitágulását, valamint egyfajta hátulról előre, hullámként terjedő agyi működészavart sejtenek a panaszok mögött. A tipikus migrénes roham tünetei a következők:

  • A mérsékelten súlyostól az elviselhetetlennek tűnőig terjedő fájdalom, amely korlátozódhat a fej egyik oldalára, de érintheti mindkét oldalt is.
  • Lüktető, pulzáló jellegű fejfájás.
  • Mozgásra fokozódó fájdalom, amely gátolja a napi munka végzését.
  • Hányinger hányással vagy a nélkül.
  • Fény- és hangérzékenység.

Kezeletlen esetben, a migrén tipikusan 4-72 órán keresztül tart, a fejfájásos rosszullétek gyakorisága betegről betegre változik. A klasszikus migrént aura vezeti be, amelyet a fejfájás kb. 15-30 perccel, egyes esetekben akár több órával később követ. Az aura a fejfájás kialakulása után is fennmaradhat, sőt jelentkezhet a fejfájás után is, illetve az aura akár a migrénes roham nélkül, önállóan is jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy amennyiben a tünetek hátterében az agyi ér fejlődési rendellenessége (ún. aneurizma) áll rendkívül alapos kivizsgálásnak vessük alá magunkat, mivel akár az életünket is veszélyeztetheti! A fejfájás elmúlását több napos fáradtság, izomláz és izomfájdalom kísérheti. A beteg “kifacsartnak” érezheti magát, de vannak, akik a roham elmúltával kipihentnek, feltöltődöttnek érzik magukat.

A migrén kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet. Családi halmozódások vizsgálata során egy bizonyos öröklődési hajlamot is megállapítottak, mely talaján gyakrabban alakul ki. Előfordulása a teljes népességre vonatkoztatva 8-12%, ezen belül leggyakoribb a 20-50 közötti nők körében, ebben a csoportban 20-25%-ot is elér a gyakorisága.

A legtöbb beteg a 25 és 45 év közötti korosztályhoz tartozik, de a betegség már gyermekkorban elkezdődhet. Gyakorisága kamaszkorra az összes fejfájás 20%-ára nő. A gyerekeknél nincs különbség a nemek közötti gyakoriságban, csak a nemi érés után válik gyakoribbá a nők körében. A férfiak gyakrabban szenvednek atípusos migrénben, ezért feltehetően ritkábban ismerik fel náluk a betegséget. Éppen ezért a gyakorisági adatokat kritikusan kell szemlélni. Gyakorisága miatt a gazdasági jelentősége sem lebecsülendő, mind a kezelésére fordított költségek, mind a kiesett munkaidő, mind a termelőképesség csökkenése miatt.

MigrénA migrén és a hagyományos fejfájás tüneti kezelésére az alábbi vény nélkül kapható hatóanyagok állnak rendelkezésre:

Ibuprofén – Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó hatóanyag, kiválóan alkalmas különböző, főleg gyulladásos eredetű fájdalmak csökkentésére és lázcsillapításra. Hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti azon anyagok képződését a szervezetben, amelyek a gyulladás, a fájdalomérzés és a láz kialakulásáért felelősek.

Paracetamol – A paracetamol tartalmú készítmények láz, illetve enyhe és középsúlyos fájdalom (fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, reumás fájdalmak, idegfájdalom ill. -gyulladás okozta fájdalom, menstruációs fájdalom, meghűlés-láz okozta fájdalom) csillapítására alkalmasak, gyulladáscsökkentő hatásuk azonban nincs, mivel a perifériás prosztaglandin-szintézist csak kismértékben gátolja.

Acetilszalicilsav – Az acetilszalicilsav (INN: acetylsalicylic acid) a szalicilátok csoportjába tartozó gyógyszer, amely farmakológiailag a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) csoportjába tartozik. A gyulladáscsökkentő hatása mellett láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, valamint irreverzibilisen gátolja a vérlemezkék aggregációját. Elsősorban az enyhe, közepes erősségű fájdalmak csillapításában hatékony.

Diklofenák – A diklofenák egy nemszteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Mozgásszervi megbetegedésekben csökkenti a gyulladásos eredetű fájdalmat, a duzzanatot, az esetleges lázat, javítja a mozgásképességet.

Dexketoprofén – fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású nem szteroid gyulladáscsökkentő szer (NSAID), melyet enyhe vagy középsúlyos fájdalmak, azaz például akut mozgásszervi- és fejet érintő fájdalmak tüneti kezelésére használnak.

Migrén

Az alkalmazási trendeket figyelembe véve az ibuprofén hatóanyag tartalmú készítmények a legkedveltebbek a magyar lakosság körében, azonban elmondható, hogy mindegyik hatóanyag hasonló hatásfokkal képes a fejfájás csökkentésére. Amennyiben valamelyik hatóanyag nem váltja be a hozzá fűzött reményeket érdemes a többit is kipróbálni, mivel eltérő hatásmechanizmussal rendelkeznek, mely egyénenként változó eredményességet mutathat. Mint minden gyógyszernél, úgy a fájdalomcsillapítóknál is nagyon fontos a mértékletesség, mindig csak indokolt esetben alkalmazzuk őket és ne vegyünk be a javasolt maximumnál nagyobb mennyiséget! Hosszú távú folyamatos szedés esetén csökkenhet a készítmények hatásfoka, ezért alkalmanként célszerű más hatóanyaggal folytatni a kezelést.

Ami pedig a legfontosabb: gyakori migrénes rohamok és fejfájás esetén mindig a kiváltó tényezőt keressük! Ha szerencsénk van és rábukkanunk célzott lépésekkel képesek lehetünk akár a panaszok teljes megszüntetésére is, ezért fontos, hogy mindig erre törekedjünk!